Akademija Milovan Đilas afirmiše slobodu, a objaviće i „Novu klasu“

by | May 15, 2023 | Vijesti, Aktuelno

Foto: Fokalizator

Opet nas okuplja Milovan Đilas, s tom razlikom što smo ovoga puta smatrali da njegovo ime treba da bude motiv ili inspiracija za proces jačanja slobode govora u Crnoj Gori, kazao je predsjednik Nevladinog udruženja Društvo crnogorskih izdavača (DCI) i koordinator projekta prof. dr Vladimir Vojinović najavljujući početak rada Akademije Milovan Đilas i prvog skupa u okviru nje.

Kako je istakao, za ovaj specifičan projekat udružili su snage sa Centrom za građansko obrazovanje (CGO).

„Projekat jačanja slobode govora zapravo je plod tumačenja eho-komora u crnogorskom društvu. Čini se da je naše društvo sazdano od svojevrsnih balona, komora, u kojima se kreću jedni te isti argumenti, sa takozvanim neporecivim istinama, a i najmanja sumnja u ispravnost jednoga argumenta ili jedne istine biva podstrek za diskurs o izdaji. Veoma mali broj ljudi u Crnoj Gori kreće se između pomenutih eho-komora, i oni su uglavnom žigosani sa svih strana.“

On je izrazio nadu da će se „u prijateljskom tonu razgovarati i o onome što spaja i onome što razdvaja pozicije svih nas u Crnoj Gori“.

„Ono što je zajedničko svim učesnicama i učesnicima, koji se dakako umnogome razlikuju, jeste hrabrost, otvorenost i dobronamjernost. Razgovaraćemo, dakako, o različitim pritiscima na slobodu govora, i u različitim sferama djelovanja u Crnoj Gori“, dodao je Vojinović.

Ukazao je na činjenicu da cijeli projekat, kroz konkurs CGO, dominantno finansira Evropska unije, te da je dvodnevni skup u Sutomoru samo jedan od segmenta usmjeren na jačanje slobode govora.

„Drugi, veoma važni segment je novoustanovljena edicija Utopija, u kojoj će biti objavljena knjiga ‘Nova klasa’ Milovana Đilasa, a za što su DCI i izdavačka kuća Fokalizator dobili prava od njihovog nosioca, dr Alekse Đilasa“, kazao je Vojinović i najavio promociju ovog naslova u četiri crnogorska grada.

Uz to, najavljuje da će edukovati izdavače u Crnoj Gori o značajnim temama poput poštovanja intelektualne svojine i pokretanju izdavačke djelatnosti.

Kako je najavljeno, Akademija Milovan Đilas je nastala kako bi jačala svijest o neophodnosti poštovanja ljudskih prava u Crnoj Gori. To su, u prvom redu, prava na slobodu govora, odnosno s ciljem jačanja svijesti građana/ki Crne Gore o neophodnosti slobodnoga govora i kritičkoga rasuđivanja, uz toleranciju različitosti i uz afirmaciju domaćih autora/ki i/ili njihovog opusa.

Petar Đukanović programski direktor u Centru za građansko obrazovanje (CGO) naveo je da su projekat podržali kroz program „Organizacije civilnog društva u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE“ na kome su im partneri Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i Politikon mreža.

“CGO je ovaj projekat vidio kao veoma značajan i zato odlučili da ga podržimo kroz naš program namijenjen crnogorskim organizacijama civilnog društva. Naravno, i mi smatramo da će ovakvi projekti značajno doprinijeti kako kulturi dijaloga, tako i toleranciji”, ukazao je on.

Upravo su to ciljevi ovog projekta koji treba da doprinese povećanju ukupne demokratizacije crnogorskoga društva, ali smanjenju tenzija i polarizacije. Tim što bi uvećalo realne šanse Crnoj Gori da postane sljedeća punopravna članica EU.

Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave. Saradnik DCI za Akademiju Milovan Đilas je Fakultet za crnogorski jezik i književnost, a medijski sponzor je portal CdM.

Najavljujući program, Vojinović je kazao da će dvodnevni skup početi u četvrtak, 18. maja novom stanicom literarne turneje autorki i autora mlađe generacije „Crnogorskim književim stazama“ koju su zajedno pokrenuli Matica crnogorska i Fokalizator. Čuće se djela pjesnikinje Jelene Nelević, pjesnika Borisa Đurovića, autorke pripovjedaka Dragane Kalezić i pjesnika Andrije Radovića, a moderatorka će biti Jelena Malović.

Nakon zvaničnog otvaranja, prvi dan skupa zaokružiće panel „Nesavršeno društvo“. Na temu „Autocenzura kao posljedica pritiska na slobodno umjetničko izražavanje“ govoriće Aleksandar Radunović, Ognjen Spahić, Stefan Bošković, Melida Travančić i Andrej Nikolaidis, a moderatorka će biti  Sanja Vojinović.

Drugi dan skupa, 19. maj, otvoriće panel „Tamnica i ideja“. Poslanica Nela Savković Vukčević, ambasador Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori Branimir Jukić, istoričar Adnan Prekić, izvršna direktorica Centra za monitoring i istraživanje (CEMI) Ana Nenezić i književnik Andrej Nikolaidis koji će iznijeti svoje stavove na temu „Sloboda govora kao temelj savremenog demokratskog društva“. Moderator će biti Miloš Vukanović.

Treći okrugli sto skupa je „Besudna zemlja“, a o izazovima slobode stavova u Crnoj Gori razgovaraće teoretičar medija Željko Rutović, građanski aktivisti Dušan Pajović i Brajan Brković kolumnista Dragan Bursać, izvršna direktorica Daily Press-a Marijana Bojanić i izvršni direktor CdM Boris Darmanović. Moderator će ovog puta biti Vladimir Vojinović.

Prvi skup Akademije Milovan Đilas zaokružiće panel „Nova klasa“. Profesor prava Nebojiša Vučinić, istoričar Dragutin Papović sa Univerziteta Crne Gore, profesorica Melida Travančić, zatim Milan Marković i Sanja Orlandić sa FCJK, te Vladimir Vojinović ispred Društva crnogorskih izdavača govoriće o temi „Đilasovština ili forme ovovremenoga desidentstva“, a moderator će biti Miloš Vukanović.