Akademija Milovan Đilas: Prvi panel o autocenzuri u umjetnosti

by | May 16, 2023 | Aktuelno, Vijesti

Foto: Fokalizator

Program Akademije Milovan Đilas zvanično će početi u četvrtak, 18. maja a prvi panel „Nesavršeno društvo“ biće održan u hotelu „Sato“ u Sutomoru od 18.30 časova.

„Autocenzura kao posljedica pritiska na slobodno umjetničko izražavanje“ biće prva tema o kojoj će stavove razmijeniti autorke i autori Aleksandar Radunović, Ognjen Spahić, Stefan Bošković, Melida Travančić i Andrej Nikolaidis. Razgovor će moderirati Sanja Vojinović.

Biografije

Aleksandar Radunović je dramski pisac, scenarista, kompozitor, gitarista, glumac, radio voditelj… Profesor je dramaturgije na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju. Njegovi komadi su postavljani i nagrađivani na scenama u Crnoj Gori i širom regiona. Član je grupa The Books of Knjige i Perper. Samostalno je objavio dva albuma intrumentalne muzike. Oženjen je, otac dvoje djece.

Podgorica 14.12.2004 Promocija knjige “Hansenova djeca” Ognjen Spahic V.Belojevic

Ognjen Spahić rođen je 1977. godine u Titogradu. Objavio je tri romana i više knjiga priča koje su prevedene na brojne svjetske jezike i za koje je primio nekoliko prestižnih međunarodnih priznanja. Za roman „Hansenova djeca“ 2005. godine primio je Nagradu Meša Selimović, a 2011. godine specijalno rumunsko priznanje za talenat Ovid Festival Prize. Priznanjem Evropske unije nagrađena je knjiga priča „Puna glava radosti“.

Stefan Bošković rođen je 1983. godine u Titogradu. Diplomirao je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju. Objavio je roman „Šamaranje“, nagrađen na Pobjedinom konkursu za najbolji neobjavljeni roman u Crnoj Gori. Kratke priče i drame objavljene su mu u nekoliko časopisa i antologija. Priče su mu prevedene na engleski, ruski i slovenački jezik. Koscenarista je dugometražnoga filma „Ispod mosta, na travi, među stijenama“ (2016), scenarista kratkoga igranog filma „Umir krvi“ i dokumentarnih filmova „Dado Đurić“, „Žive oči“ i „Vice Verse“, te autor dramskih tekstova „U ljubavnom trouglu“, „Komad“ i „Galeb“.

Melida Travančić je doktorica humanističkih nauka iz oblasti književnosti, a piše poeziju, prozu, eseje, književnu kritiku i naučne radove. Objavila je četiri knjige poezije „Ritual“, „Svilene plahte“, „Sjenka u sjenci“ i „Veo nad rijekom C“, te dobitnica nagrade „Mak Dizdar“, „Anka Topić“, za koje je dobila priznanja Fondacije za izdavaštvo i Nagrade Ismet Rebronja. Objavila je i dvije knjige proze „Smrt u ogledalu“ (2019) i „Ulaz u prazninu“ (2021) za koju je dobila Godišnju nagradu izdavačke kuće Bosanska riječ. Učestvovala je na više književnih festivala u BiH i inostranstvu, međunarodnih naučnih skupova i konferencija. Priredila je dvije knjige i objavila više od dvadeset studija, naučnih i stručnih radova, kao i radova iz oblasti književne kritike. Članica je Društva pisaca BiH i PEN Centra BiH.

Andrej Nikolaidis rođen 1974. godine u Sarajevu. Književnik je i kolumnista. Njegovi najčitaniji romani su „Mimesis“, „Sin“, „Dolazak“ i „Mađarska rečenica“. „Sin“ je roman za koji je dobio Nagradu Evropske unije za književnost. Za roman „Odlaganje. Parezija“ dobio je crnogorsku državnu nagradu Miroslavljevo jevanđelje. Godine 2017. za roman „Mađarska rečenica“ dobio je Nagradu Meša Selimović za najbolji roman na prostoru BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Dobitnik je Trinaestojulske nagrade. Njegovi romani prevedeni su na 14 svjetskih jezika. Živi u Ulcinju.

***

Akademija „Milovan Đilas” je osnovana s ciljem da jača svijest o neophodnosti poštovanja ljudskih prava u Crnoj Gori, prije svega prava na slobodu govora, odnosno s ciljem jačanja svijesti građana/ki Crne Gore o neophodnosti slobodnoga govora i kritičkoga rasuđivanja, uz toleranciju različitosti i uz afirmaciju domaćih autora/ki i/ili njihovog opusa.

Skup je dio projekta Akademije, koji je podržan je kroz program „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE“ koji zajedno realizuju Centar za građansko obrazovanje (CGO), Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i Politikon mreža. Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave. Saradnik DCI na projektu Akademija „Milovan Đilas” je Fakultet za crnogorski jezik i književnost, a medijski sponzor Akademije je portal CdM.