Akademija Milovan Đilas: Sloboda govora i demokratsko društvo teme drugog panela

by | May 16, 2023 | Aktuelno, Vijesti

Foto: Fokalizator

Drugi dan Akademije Milovan Đilas počeće panelom „Tamnica i ideja“ u hotelu Sato u Sutomoru u 10 sati.

O tome koliko je sloboda govora temelj savremenog demokratskog društva, razgovaraće poslanica Nela Savković Vukčević, ambasador Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori Branimir Jukić, istoričar Adnan Prekić, izvršna direktoria CEMI-ja Ana Nenezić i književnik Andrej Nikolaidis. Panel će moderirati Miloš Vukanović.

Biografije

Nela Savković-Vukčević rođena je 1972. godine u Podgorici, gdje je završila Gimnaziju i Umjetničku školu za muziku i balet „Vasa Pavić“. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, a magistrirala na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Od 1998. do 2015. godine bila je novinarka i u Televiziji Crne Gore (RTCG) za kulturne, dokumentarne, obrazovne i političke emisije. Bila je urednica redakcije naučnog programa i dramskog programa, a usavršavala se u Velikoj Britaniji. Bila je direktorka Gradskog pozorišta u Podgorici i sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada. Poslanica je u Skupštini Crne Gore.

Branimir Jukić je ambasador Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori. Na mjesto prvog čovjeka diplomatskog predstavništva ove nama susjedne zemlje imenovan je već drugi put.

Adnan Prekić završio je studije istorije i geografije, te magistrirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a doktorirao na Univerzitetu Crne Gore. Od 2009. godine radi na Odsjeku za istoriju Filozofskog fakulteta u Nikšiću, gdje je 2021. godine biran u akademsko zvanje docent. Osnovni predmet naučnog interesovanja je savremena istorija XX vijeka, a istraživački se bavio i odnosom države i vjerskih zajednica, kao i kulturnim naslijeđem Crne Gore. Član je više međunarodnih strukovnih i istraživačkih udruženja, urednik naučnog časopisa Montenegrin journal for social sciences i član Nacionalne komisije UNESCO za Crnu Goru. Živi i radi u Podgorici.

Ana Nenezić, izvršna direktorica Centra za monitoring i istraživanja (CeMI), diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Završila magistarske studije na odsjeku evropske studije Fakulteta političkih nauka u Podgorici Univerziteta Crne Gore. Takođe, magistrirala je političku komunikaciju i medije na Univerzitetu Misuri u Sjedinjenim Državama, kao Fulbright stipendista. Specijalizirala je stratešku političku komunikaciju, političke kampanje i uticaj digitalnih tehnologija i tradicionalnih medija na stavove birača. Sada je doktorand u oblasti međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka u Podgorici Univerziteta Crne Gore. Ima značajno iskustvo u praćenju izbora kao pravni i medijski analitičaru Evropskoj mreži za praženje izbora (ENEMO) i CeMI-ju. Autorka je i koautorka brojnih publikacija, analiza i članaka fokusiranih na različite aspekte demokratije, evropske integracije, izbora i slobode izražavanja, poput izvještaja Freedom House-a o Crnoj Gori.

Andrej Nikolaidis rođen 1974. godine u Sarajevu. Književnik je i kolumnista. Njegovi najčitaniji romani su „Mimesis“, „Sin“, „Dolazak“ i „Mađarska rečenica“. „Sin“ je roman za koji je dobio Nagradu Evropske unije za književnost. Za roman „Odlaganje. Parezija“ dobio je crnogorsku državnu nagradu Miroslavljevo jevanđelje. Godine 2017. za roman „Mađarska rečenica“ dobio je Nagradu Meša Selimović za najbolji roman na prostoru BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Dobitnik je Trinaestojulske nagrade. Njegovi romani prevedeni su na 14 svjetskih jezika. Živi u Ulcinju.

***

Akademija „Milovan Đilas” je osnovana s ciljem da jača svijest o neophodnosti poštovanja ljudskih prava u Crnoj Gori, prije svega prava na slobodu govora, odnosno s ciljem jačanja svijesti građana/ki Crne Gore o neophodnosti slobodnoga govora i kritičkoga rasuđivanja, uz toleranciju različitosti i uz afirmaciju domaćih autora/ki i/ili njihovog opusa.

Skup je dio projekta Akademije, koji je podržan je kroz program „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE“ koji zajedno realizuju Centar za građansko obrazovanje (CGO), Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i Politikon mreža. Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave. Saradnik DCI na projektu Akademija „Milovan Đilas” je Fakultet za crnogorski jezik i književnost, a medijski sponzor Akademije je portal CdM.