Akademija Milovan Đilas: Treći panel o slobodi stavova u Crnoj Gori

by | May 17, 2023 | Aktuelno, Vijesti

Foto: Fokalizator

Sredinu drugog dana Akademije Milovan Đilas obilježiće treći panel „Besudna zemlja“ koji će biti održan u petak u hotelu „Sato“ u Sutomoru od 12 sati.

O jednoj od najznačajnijih društvenih tema „Izazovi slobode stavova u Crnoj Gori“, govoriće

teoretičar medija Željko Rutović, kolumnista Dragan Bursać, izvršna direktorica Daily Press-a Marijana Bojanić, vlasnik i izvršni direktor portala CdM Boris Darmanović, te građanski aktivisti Brajan Brković i Dušan Pajović. Moderator će biti Vladimir Vojinović.

Biografije

Željko Rutović je publicista i autor više knjiga iz oblasti teorije kulture medija, socijalnih fenomena, slobode izražavanja i sociologije politike. Objavio je više radova u domaćim u međunarodnim naučnim i stručnim časopisima iz oblasti medija, digitalnih fenomena i slobode izražavanja. Recezent je i prikazivač više stručnih knjiga iz oblasti medijske kulture. Učesnik više međunarodnih naučno-stručnih konferencija iz oblasti medijske politike i kulture medija. Predavač je sociologije na Fakultetu za državne i evropske studije u Podgorici.

Dragan Bursać rođen je 1975. godine. Odrastao je u Bosanskom Petrovcu, Gimnaziju završio u Sremskoj Mitrovici, a diplomirao na Filozofskom fakultetu u Banjaluci. Ovaj profesor filozofije i sociologije novinarstvom se bavi od 1998, a nakon diplomiranja radio je kao novinar na Radio Banjaluci. Od 2009. do 2016. bio je novinar i kolumnista portala BUKA. Od 2014. objavljuje kolumne za Al Jazeera Balkans, a danas piše i za portale Radio Sarajeva, Autonomija (Vojvodina), Antene M i Caffe del Montenegra. Član je PEN Centra Bosne i Hercegovine od 2021. godine. Do sada su objavljena njegova djela objavljena “PTSP Spomenar” (Sarajevo, 2018) i “Čekajući Dylan Doga u Srebrenici” (Sarajevo, 2022). Dobitnik je brojnih regionalnih i svjetskih nagrada za doprinose novinarstvu i hrabro izvještavanje. Živi i radi u Banjaluci.

Marijana Kadić Bojanić je izvršna direktorica Televizije Vijesti i Daily Press-a u okviru kojeg posluju dnevni list Vijesti i portal Vijesti. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Nikšiću. Karijeru u medijima započela je kao novinarka nedjeljnika Monitor 1999. godine. Dobitnica je više priznanja, među kojima za istraživačko novinarstvo Instituta za medije 2005. godine i Nagrada za filantropiju Iskra 2012. godine. Bila je najbolja menadžerka 2017. godine u izboru Unije poslodavaca Crne Gore. Asocijacija menadžera Crne Gore proglasila je najboljom 2020. godine, a 2022. dobila je i specijalno priznanje za  doprinos menadžmentu u oblasti medija. Bavi se humanitarnim radom i ekološka je aktivistkinja, te dobitnica Zelene zvijezde. Udata je i majka troje djece.

Boris Darmanović je osnivač portala Cafe del Montenegro. Danas je njegov izvrši direktor te glavni i odgovorni urednik.

Dušan Pajović je ljevičarski aktivista i pisac. Magistar je psihologije interkulturalnih odnosa, čije je zvanje stekao na univerzitetu ISCTE- IUL u Lisabonu. Koordinator je kampanja za panevropski pokret DiEM25, gdje je i ex officio član koordinacionog kolektiva, inače najvišeg tijela organizacije. Redovni je kolumnista najčitanijeg opozicionog medija u Crnoj Gori Cafe del Montenegro (CdM). U prošlosti je sarađivao s mnogim organizacijama uključujući Humanity & Inclusion, Animal Save Movement, UNICEF i Ujedinjenim nacijama (UN). Pajovića je portal Le Courrier des Balkans proglasio osobom godine u Crnoj Gori za 2022.

Brajan Brković rođen je 1993. godine u Podgorici. Osnovnu i srednju školu završio je u Pančevu, gdje je osnovao organizaciju Re:akcija koja se bavila problemima srednjoškolaca. Osnovne studije završio je na Fakultetu za menadžment u Novom Sadu, a specijalističke na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju u Beogradu. Aktivizmom se bavi kroz teme omladinske politike, antifašizma, ekologije i urbanizma. Od 2016. godine koordinator je za projekte u nevladinoj organizaciji Centar za interkulturnu komunikaciju u Novom Sadu, a tri godine kasnije osniva Omladinsko studentsku akciju Novi Sad. Jedan je od organizatora svih protesta u Novom Sadu od 2019, uključujući “1 od 5 miliona”, akcije protiv Rio Tinta, Generalnog urbanističkog plana, Bunu protiv mafije i za očuvanje Šodroša. U februaru 2023. godine sa aktivistima iz različitih aktivističkih inicijativa u Novom Sadu osnovao je Građanski pokret Bravo! – Borba, ravnopravnost, odgovornost. Bavi se digitalnim marketingom.

***

Akademija „Milovan Đilas” je osnovana s ciljem da jača svijest o neophodnosti poštovanja ljudskih prava u Crnoj Gori, prije svega prava na slobodu govora, odnosno s ciljem jačanja svijesti građana/ki Crne Gore o neophodnosti slobodnoga govora i kritičkoga rasuđivanja, uz toleranciju različitosti i uz afirmaciju domaćih autora/ki i/ili njihovog opusa.

Skup je dio projekta Akademije, koji je podržan je kroz program „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE“ koji zajedno realizuju Centar za građansko obrazovanje (CGO), Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i Politikon mreža. Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave. Saradnik DCI na projektu Akademija „Milovan Đilas” je Fakultet za crnogorski jezik i književnost, a medijski sponzor Akademije je portal CdM.