Tim Akademije

Prof. dr Vladimir Vojinović, koordinator projekta

Vladimir Vojinović rođen je 1978. godine u Nikšiću. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao iz oblasti crnogorske književnosti na Filozofskome fakultetu u Nikšiću. Profesor je na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju, član Crnogorskoga PEN centra i predśednik Društva crnogorskih izdavača. Organizator je prvih zajedničkih nastupa crnogorskih izdavača na sajmovima knjiga u Lajpcigu i Frankfurtu. Jedan od pokretača Internacionalnoga sajma knjiga u Podgorici. Glavni je i odgovorni urednik časopisa i izdavačke kuće Fokalizator. Objavio je četiri romana i knjigu pripovjedaka. Autor je studije Milovan Đilas u međuratnoj književnosti, te priređivač pet Đilasovih knjiga: Problemi naše književnosti i drugi međuratni članci, Sabrane pripovijetke Milovana Đilasa: I–IV.

Prof. Miloš Vukanović, asistent koordinatora

Miloš Vukanović je rođen 1986. godine u Podgorici. Istoričar i edukator čiji je rad je fokusiran ka izučavanju političkih sistema XX vijeka i prezentaciji istorijskih tema sa fokusom na ratne zločine. Autor je istorijskih edicija – Petrovići, vladari i ratnici i Crnogorski srednji vijek, kao i publikacija Kako vidimo 90e?; Što skrivaju i otkrivaju crnogorski udžbenici o savremenoj istoriji Crne Gore?; Antifašizam u Crnoj Gori – između političkog trenda i obrazovne politike. U okviru edicije o suočavanju s prošlošću u Crnoj Gori radio je na dokumentovanju slučajeva ratnih zločina Deportacija, Bukovica i Kaluđerski laz. Za rad u ovoj oblasti proglašen je i ambasadorom Evropskog udruženja istorijskih edukatora (EUROCLIO-a). Jedan je od osnivača Udruženja profesora istorije Crne Gore (HIPMONT).

Borko Abramović, finansijski menadžer

Rođen je 1976. godine u Podgorici. Diplomirao je na Fakultetu za poslovne studije Univerziteta Mediteran, na smjeru racunovodstvo i revizija. Bavi se internom revizijom u javnom sektoru.

Prof. Jelka Malović, portparolka

Jelka Malović rođena je 1993. godine u Nikšiću. Završila je studije crnogorskoga jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Nikšiću. Magistrandica je na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju. Bavi se novinarstvom. Od 2018. godine autorka je i urednica emisije Književnost, istorija, mit na televiziji TV 7 u okviru koje se bavi afirmacijom kulture, književnih djela i autora, te istorijskih tema od javnog značaja. Radno je angažovana u Skupštini Crne Gore u okviru Odjeljenja za odnose s javnošću. Moderatorka je brojnih javnih događaja od kulturnoga značaja, književnih i drugih promocija u Crnoj Gori.

Prof. Almina Muković, asistentica portparolke

Almina Muković rođena je 1997. godine u Rožajama đe je završila osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. Diplomirala je na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost, a na toj instituciji pohađa master studije. Novinarka je Portala Kolektiv.me i nastavnica crnogorskog jezika i književnosti u NVO „Petica“ u Podgorici.

Mr Sario Al Mustafa, web dizajner

Rođen je 1990. godine u Podgorici. Diplomirao je i magistrirao na Elektrotehničkom fakultetu u Podgorici, a njegova uža specijalnost je softverski razvoj. Bavi se naučnim istraživanjima, a njegovi radovi objavljeni su na platformi digitalne biblioteke IEEE Xplore.

Dražen Savković, urednik za društvene mreže

Dražen Savković rođen je 1981. godine u Podgorici, specijalista je pravnih nauka. Bio je predśednik ELSA Montenegro; radio je u Yellow Event Service na organizacionim poslovima i u Crnogorskom PEN centru kao menadžer komunikacija. Bavi se istraživanjem informacionih operacija na master studijama krivično-pravnog smjera Pravnog fakulteta Univerziteta Mediteran. Član je redakcije časopisa Fokalizator.