Foto: Skupština Crne Gore

Veče posvećeno multikulturalnom angažmanu književnika i publiciste Andreja Nikolaidisa biće organozovano śutra veče u 20 sati u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović“ u Podgorici. Osim autora, u programu će učestvovati i pjesnik, književni kritičar i prevodilac Aleksandar Bečanović, te moderatorka Vesna Šoškić. Organizator tribine je Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore.

Riječ je o trećoj tribini u serijalu pod nazivom “Interkulturalna obzorja” koju organizuje Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore, u nastojanju da afirmiše plodove rada i pregalaštva istaknutih pojedinaca i kolektivnih subjekata na planu afirmacije multikulturalizma, interkulturalne razmjene i prožimajućih kulturnih, umjetničkih i društvenih vrijednosti.

Andrej Nikolaidis je rođen 1974. godine u Sarajevu. Književnik je i kolumnista. Napisao je romane “Mimesis”, “Sin”, “Dolazak” i “Mađarska rečenica”. “Sin” je roman za koji je dobio nagradu Evropske unije za književnost. Za roman “Odlaganje. Parezija” dobio je crnogorsku državnu nagradu “Miroslavljevo jevanđelje”. Godine 2017. za roman “Mađarska rečenica” dobio je nagradu “Meša Selimović” za najbolji roman na prostoru BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Njegovi romani prevedeni su na 14 svjetskih jezika. Godine 2020. objavljen je roman “Odlazak”, a 2022. “Anomalija”. Dobitnik je ovogodišnje Trinaestojulske nagradade za knjigu “Hronika propasti”. Živi u Ulcinju.