Foto: Luka Ratković

Poštovane poslanice i poslanici Demokratske partije socijalista Crne Gore,

Pozivam sve vas – a među vama ima i onih koje nose moju krv, ima i višedecenijskih prijateljica i prijatelja, i koleginica i kolega iz Glavnoga odbora, i koleginica i kolega iz partijskih tijela Odbora Glavnoga grada DPS – da koristeći svoja poslanička prava preduprijedite sve ono što će se desiti nakon što pojedinci u ime Crne Gore, a uz vašu eventualnu parlamentarnu podršku, potpišu ugovor s Crkvom Srbije, onakav kakav je predložen, i o čijoj sadržini čitamo večeras na portalima.

Nikome od vas ne treba pojašnjavati zašto je član 16 Nacrta ugovora razoran po sekularni duh Crne Gore i po njen multietnički sklad. Ali, treba konstatno imati na umu da je u njemu skrivena suština borbe protiv antifašističke Crne Gore, odnosno suština borbe protiv Crne Gore kao sekularne zemlje. To je birolijevska podmetačina, doduše ne u vidu makaronskih sljedovanja iz Drugoga svjetskog rata, koja su oslabila oštricu mača što je 13. jula pośekao okupatora, već je to podmetačina upakovana u kesu navodnoga poštovanja vjerskih prava i sloboda.

Član 16, odnosno njegov autor, kaže: “Pravоslavna vjerska nastava u javnim škоlama mоže se regulisati, u skladu sa pravnim pоretkоm Države.” Dakle, pozivajući se na pravni poredak Države, autor ovoga člana najdirektnije upire prst u oko Crnoj Gori. Zašto? Pa zato što je, u skladu s pravnim poretkom Države Crne Gore, koji je zadat koliko Ustavom, toliko i Opštim zakonom o obrazovanju i vaspitanju, u javnim ustanovama – obrazovanje i vaspitanje svjetovnog karaktera. I ne samo to, Član 5 našega Zakona jasno propisuje da u javnoj ustanovi obrazovanja i vaspitanja “nije dozvoljeno religijsko djelovanje.”

Vrhunski pravnički cinizam, sadržan u pozivanju na pravni poredak Države toga Člana 16 Nacrta ugovora, najavljuje zapravo pokretanje procesa preispitivanja svih odluka na kojima počiva Crna Gora – i stručnih procesa, koji će se kretati od revizionističkih poduhvata i pokušaja umanjenja značaja NOB-e, i pravničkih, kojima će biti drmani temelji referendumske odluke o obnovi suvereniteta naše zemlje.

Do tada, u školama će trpjeti naša đeca, kojoj će biti „nuđena“, a zapravo nametana, i to pod prijetnjama patrijarha i mitropolita kakva je i ona jučerašnja Porfirijeva direktorima škola u Srbiji – istina koju propovijeda jedna religija.

Jedina parlamentarna politička snaga koja može zaustaviti ove procese jeste vi, jeste Poslanički klub DPS-a.

E pa, kako se, na sreću, u Crnoj Gori sloboda danas ne brani oružijem no glavom, znate što vam je činiti ne samo da spriječite ono što se Crnoj Gori sprema, već i ono što bi vas moglo obilježiti u svu vijeku.