Foto: RTV Cetinje

Cetinje (izvori: www.cetinjskilist.com, RTV Cetinje) – Dvije knjige odabranih djela Branka Banjevića, „Glasovi“ i „Osvrti“, predstavljene su večeras u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore „Đurđe Crnojević“. Dvotomna odabrana djela objavljena su povodom godišnjice smrti istaknutog crnogorskog književnika, kao partnerski projekat Matice crnogorske i Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske (NZCG).

Foto: RTV Cetinje

Za Banjevića, kako je istakao publicista i urednik izdanja Marko Špadijer, mimo poezije ne postoji život. Njegova poezija je njegov razgovor sa životom, jedan permanentni dnevnik događanja, neka vrsta iskustva bola jednog erudite.

On je bio intelektualac, više da gotovo i nemamo takvih intelektualaca, toga posebnoga, staroga kova, sa dobrim obrazovanjem, sa znanjem, odličnim poznavanjem jezika, sa temeljitim nacionalnim osjećanjem. Nije se libio toga da izlazi pred javnost, da govori na mitinzima, da daje izjave, intervjue. Imao je jedan sasvim jasan, nedvosmislen odnos prema društvenoj stvarnosti  – kazao je Špadijer.

Branko Banjević je, kako je istakao književnik Vladimir Vojinović, čuvar crnogorske slobode, njegovo ukupno djelo počivalo je na filozofiji slobode.

Šta kaže Banjević: „Čovjek je čovjek samo ako ne zloupotrebljava slobodu”. U tome je vidio način da Crna Gora opstane. Ko zloupotrijebi višak slobode, taj remeti i multietnički sklad i suživot u Crnoj Gori. Čini se da njegovu filozofiju Crnogorci nikako nijesu razumjeli, a Banjević je, opet se čini, bolje nego iko drugi znao da viševjekovni problem nacije kojoj je pripadao leži upravo u činjenici da Crnogorci najčešće i ne znaju kako bi sa slobodom kad je napokon osvoje. Zato je i gube onoliko koliko je i osvajaju – istakao je Vojinović.

Foto: RTV Cetinje

Govoreći o strukturi, jeziku i simbolima koji dominiraju Banjevićevom poemom „Glasovi“, književnik Dragan Radulović, ističe da je riječ o djelu koje iskušava naše čitalačko iskustvo, ali i domete našega saznanja, kao što poezija, ako je prava, uvijek i čini.

Njegova poezija čovjeka oslobađa lažnog sjaja i banalnosti epohe, lišava ga privida i samoobmane, i nastoji ga ohrabriti da izdrži na mjestu najčistije strave i zvjezdanog obasjanja – a za Branka Banjevića to je mjesto gdje u jeziku, slobodi i moralu pjesnički stanuje čovjek – objasnio je Radulović.

Prvi tom pod naslovom „Glasovi“ donosi pet knjiga poezije Branka Banjevića: „U svijetloj budućnosti“, „Napuklo sunce“, „Gavran hrani Crnu Goru“, „Tica ili jama“, „Glasovi“ i pogovor urednika izdanja i dugogodišnjeg Banjevićevog prijatelja i saradnika Marka Špadijera.

U drugom tomu izbora iz djela, pod naslovom „Osvrti“, našli su se po prvi put u jednoj knjizi sabrani tekstovi Branka Banjevića o književnosti i jeziku, književni prikazi i bilješke, intervjui i izjave. Poglavlje „O piscu i djelu“ sadrži tekstove Novice Samardžića, Lidije Vukčević-Vučurović i Vladimira Vojinovića, posvećene Banjevićevoj poeziji, poetici i njegovom doprinosu afirmaciji crnogorske nacije, jezika i književnosti. Knjiga donosi i selektivnu bio-bibliografiju autora koju je uradila Nada Drašković.

Knjige ispred izdavača potpisuju generalni sekretar Matice crnogorske Ivan Ivanović i predsjednik NZCG Nenad Bogdanović. Knjigu je štampao „Skaner studio“ iz Zagreba u tiražu od 500 primjeraka.

Medijatorka događaja bila je književna kritičarka Dragana Erjavšek. U omjetničkom dijelu programa učestvovala je violinistkinja Ljubica Tomašević.

Pogledajte i izvještaj RTV Cetinje: