Foto: SpLitera

Uduženje SpLitera, u saradnji s Austrijskim kulturnim forumom i Udruženjem Super mladi, organizuje dvije književne večeri u okviru projekta Bečka kavana.

Austrijska književnica Linda Stift predstaviće svoj roma “Volovska glad” sjutra u Kavani “Central” (Narodni trg 1 – Pjaca) u Splitu od 19 sati, a dan kasnije u Narodnoj knjižnici Supetar (Jobova 1) u Supetaru na Braču od 18 sati. O knjizi će s autorkom razgovarati moderatorica Vilma Benković, uz simultano i konsekutivno prevođenje Petra Bogića.

CIlj projekta Bečka kavana je cilj približavanje strane književnosti široj publici, kroz razgovore s književnicima i prevodiocima.

O romanu “Volovska glad”

Pred izlogom slastičarnice mlada žena upoznaje stariju gospođu koja joj ponudi da podijele kuglof. Prihvaća taj prijedlog, ni sama ne znajući zašto. Starija gospođa, frizurom i odjećom nalik carici Sisi, živi sa sluškinjom Idom u stanu punom skurilnih predmeta iz nekih prošlih vremena. Ona nastavlja pozivati mladu ženu na druženja i gozbe, njihovi naizgled bezazleni posjeti muzejima pokazuju se kao minuciozno planirani pljačkaški pohodi na kojima priskrbljuju nove eksponate, poput caričine šprice za kokain. Kada se to pokaže potrebnim, gospođe ne prezaju ni od upotrebe eksploziva, pa je mlada žena lako postala i suučesnica u zločinu… a već je ponovno opsjeda i ovisnost o jelu, „volovska glad“ – za koju je vjerovala da ju je prevladala. Od grotesknog prikaza bulimije prežderavanjem i povraćanjem, preko ubojičine glave ostavljene u muzeju… Linda Stift ovim nas romanom vodi iza krhke fasade svakodnevnog života, tamo gdje je ludilo uvijek sasvim blizu.

Linda Stift rođena je 1969. u južnoj Štajerskoj. Završila je studije germanistike i živi u Beču kao slobodna spisateljica. Dobitnica je brojnih nagrada i stipendija. Njen debitantski roman „Kingpeng“ (2005) privukao je veliku pažnju kritike i publike. Uslijedio je roman „Stierhunger“ 2007. godine, a 2011. „Kein einziger Tag“ u izdanju izdavačke kuće Deuticke.

Vilma Benković, rođena u Splitu. Studirala na Sveučilištu u Zadru gdje je 2020. magistrirala u područjima etnologije, antropologije i filozofije. Prethodno završila Školu likovnih umjetnosti Split, smjer grafičkog dizajnera. Kroz srednjoškolsko obrazovanje stekla interes za umjetničke performanse i za muzejski rad. Autorka je nekoliko literarnih prikaza u saradnji s časopisom za etnologiju i folkloristiku Narodna umjetnost. Izraženija područja interesa su joj u organizacijskoj antropologiji, kuturnim studijima s fokusom na medijske teorije i vizuelnu kulturu, te političkoj filozofiji. U slobodno vrijeme bavi se intenzivnim konzumiranjem filmskih i književnih dobara kao i amaterskom proizvodnjom filmske šminke i specijalnih efekata.

Najstarija splitska kavana – Kavana Central – smještena u srcu grada, savršeno je mjesto za provođenje multikulturalnog projekta Bečka kavana i predstavljanje šarolike lepeze gostujućih književnika i književnica. Kavana je mijenjala imena, pa je tako na početku bila Botega di Kafe, Troccoli, Švicarska kavana, Cafe dei Signori, hotel Matić, Central…, kako su se mijenjali njeni voditelji i vlasnici – mletački kafetijer, talijanski trgovac, njemački ugostitelj i brojni splitski uglednici. U svim promjenama, ostajala je kulturno, društveno i političko okupljalište koje je imalo i svoj Stol Splićana, Stol umjetnika i Stol mudraca, na kojima su se raspravljala gradska zbivanja i krojila sudbina Splita. Najstarija splitska kavana sada je potpuno preuređena po uzoru na hotel Central iz Beča, a između ostalog, prva u svijetu poslužuje kavu iz jedne male bečke pržionice pod zaštitom UNESCO-a. Zbog posebnog ambijenta koji nudi u oživljavanju međunarodne tradicije, kavana Central bit će i središnje mjesto okupljanja i predstavljanja projekta Bečka kavana.