Foto: Boris Đurović

Srebrenica (Danas, dpa) – U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari danas će biti obilježena 27. godišnjica genocida nad Bošnjacima, koji su srpske snage počinile u julu 1995. godine. Prema pisanju srpskoga lista Danas, komemoracija u Potočarima protećiće bez zvaničnika iz Republike Srbije.

Mediji javljaju da će tokom dana biti ukopani ostaci 50 identifikovanih srebreničkih žrtava, među kojima je najmlađi Salim Mustafić, koji je u julu 1995. imao 16 godina. Traga se još za više od 1.000 nestalih Srebreničana.

Juče, kao ni i u prethodne dvije godine na 11. jul, dan žalosti nije proglašen na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, već samo u Federaciji BiH. Srpski ministri u Savjetu ministara BiH odbili su prije par dana prijedlog ministarke spoljnih poslova Bisere Turković, iz Stranke demokratske akcije (SDA), da 11. jul ove godine bude proglašen za dan žalosti u cijeloj zemlji.

Srpski list Danas javlja da su međunacionalne tenzije u BiH pred ovogodišnju komemoraciju u Potočarima dodatno narasle nakon što su 9. jula, pored puta koji vodi od Bratunca do Potočara, postavljene fotografije 3.267 srpskih civila i vojnika iz srednjeg Podrinja, ubijenih i poginulih tokom rata u BiH. Sarajevski mediji smatrali su to provokacijom, pa je policija Republike Srpske naredila uklanjanje fotografija, koje su mještani potom pomjerili u svoja dvorišta.

Istovremeno, njemačka medijska agencija DPA donosi vijest da se njemački Bundesver poslije osam godina vraća sa 50 vojnika u mirovnu misiju Evropske unije u Bosni i Hercegovini. To je u petak odlučio njemački Bundestag. Glasalo je 518 poslanika, 96 protiv, a troje je ostalo uzdržano.

Odluka njemačke vlade i Bundestaga reakcija je na jačanje tenzija i secesionističke tendencije bosanskih Srba, a treba i da doprinese suzbijanju uticaja Rusije. Učešće njemačkih vojnika u misiji EU Eufor Altea u Bosni i Hercegovini zasad je ograničeno do 30. juna 2023. godine. Bundesver, koji od 2012. nije bio u Bosni i Hercegovini, ubuduće će slati osoblje za glavni štab misije u Sarajevu, za jedan lako naoružani posmatrački tim i jedan tim za vezu.

Bosanski rat odnio je 100.000 ljudskih života, a više od dva miliona ljudi je proćerano, raseljeno ili izbjeglo.

Komemoraciji će prisustvovati crnogorska delegacija.