Foto: Fokalizator

Literarna turneja autorki i autora mlađe generacije „Crnogorskim književim stazama”, koju su pokrenuli Matica crnogorska i Fokalizator, nastavlja se u četvrtak, 20. aprila, u 18 sati, u Blues Brothers Baru u Nikšiću, a u programu će učestvovati pjesnikinja Jelena Nelević, pjesnik Boris Đurović, autorka pripovjedaka Dragana Kalezić, pjesnik Andrija Radović i pjesnik Goran Radojičić. Moderatorka programa je Dragana Erjavšek.

Jelena Nelević  (Martinović) diplomirala na Filozofskom fakultetu u Nikšiću na Odsjeku za ruski jezik i književnost. Njene pjesme su postale dio brojnih antologija i časopisa za književnost. Prva zbirka pjesama naslovljena “Jedna trećina” objavljena je u ediciji izdavačke kuće Plima iz Ulcinja. Više od 20 godina je u novinarstvu. Dio je “novog talasa” crnogorskih pjesnikinja koji se dogodio devedesetih godina, i jedna je od četiri autorice prve i jedine antologije pjesama koje su napisale žene iz Crne Gore, naslovljene “Koret*na asfaltu”, objavljene  2014. u Hrvatskoj. Fokalizator je objavio njenu pjesničku knjigu “Polovina”.

Boris Đurović rođen je u Titogradu 1988. godine. Zapošljen je kao televizijski reporter. Profesor je crnogorskoga jezika i književnosti. Fokalizator je objavio njegovu dvije pjesničke knjige „Svi moji demoni” i “Klin u Sunce”. Živi u Danilovgradu.

Dragana Kalezić rođena je u 1980. godine u Podgorici. Osnovne studije završila je na Filozofskome fakultetu u Nikšiću, a magistarske na Filološkome fakultetu u Beogradu. Profesorica je ruskoga jezika i književnosti, prevoditeljica i autorka kratkih narativa. Fokalizator je objavio je njen prozni prvijenac, knjigu priča “Sentimentalni rak”. Živi u Podgorici.

Andrija Radović rođen je u Podgorici 1998. godine. Apsolvent je Fakulteta za crnogorski jezik i književnost na Cetinju. Poeziju je objavljivao u časopisu Ars. Nagrađen je na festivalu Dani Radovana Zogovića u Kolašinu za pjesmu “Da li je Orvel bio prorok”. Pjesme su mu prevođene na makedonski jezik.

Goran Radojičić rođen je 1985. godine u Nikšiću. Stihovi su mu zastupljeni u regionalnim časopisima i zbornicima. Debitovao je romanom “Zapisi iz sentimentalnog dnevnika”, koji je objavljen na bookmate platformi.

Dragana Erjavšek je diplomirala je na Filozofskome fakultetu u Nikšiću. Profesorka je crnogorskoga jezika i književnosti. Novinarka je i književna kritičarka u dnevnome listu Pobjeda.