Foto: Fokalizator

Podgorica (izvor: Pobjeda) – Literarni karavan pod nazivom „Crnogorskim književnim stazama“ u petak se predstavio u Herceg Novom. Nakon Bijelog Polja i Nikšića, četvoro autora koji su okupljeni pod okriljem izdavačke kuće „Fokalizator“ predstavilo je svoje recentne radove u prostorijama Matice crnogorske. 

Medijatorka Dragana Erjavšek podsjetila je na ciljeve i misiju Matice crnogorske i „Fokalizatora“, te izdvojila najvažnija izdanja ove dvije kuće. Predstavila je i autorku kratkih narativa Draganu Kalezić i pjesnike Borisa Đurovića, Jelenu Nelević i Andriju Radovića kroz najmanje zajedničke imenitelje.

– Četvoro autora koje predstavljamo među sobom imaju vrlo malo zajedničkog: dvoje radi u Pobjedi, ukupno troje u medijima, dvoje je završilo Fakultet za crnogorski jezik i književnost, dvoje je završilo ruski jezik i književnost, troje piše poeziju, dvoje čita horoskope, no ne znamo tačno koliko njih vjeruje u horoskope. Ali su svojim djelima iznad statistike – svima je zajednički talenat, želja da istupe, zajednička im je emotivnost, promišljenost, neosvrtanje na uticaje spolja koji bi njihovu književnost preporučivali po već viđenom – rekla je Erjavšek.

Jelena Nelević je govorila stihove iz svoje aktuelne zbirke „Polovina“, dok se Boris Đurović predstavio uglavnom stihovima iz patriotskog ciklusa svoje druge zbirke „Klin u sunce“. Andrija Radović je čitao stihove iz rukopisne zbirke „Metrički savršen tromb“ koju će uskoro objaviti kuća „Fokalizator“. Dragana Kalezić je čitala odlomak iz jedne od priča iz zbirke „Sentimentalni rak“.