„Crnogorskim književnim stazama“ u susret Akademiji Milovan Đilas: Krčiti put onima koji će slobodno izražavati svoju misao

by | May 19, 2023 | Aktuelno, Vijesti

Foto: Fokalizator

Literarni karavan „Crnogorskim književnim stazama“ imao je sinoć svoju novu stanicu u Sutomoru, uoči zvaničnog početka Akademije Milovan Đilas.

Turneju u organizaciji Matice crnogorske i izdavačke kuće Fokalizator, Literarni karavan je započeo u Bijelom Polju, da bi preko Nikšića stigao do Herceg Novog. Predstavljanjem u ovim gradovima mladi, talentovani stvaraoci imali su priliku da svoje stvaralaštvo približe čitalačkoj publici.

Ohrabreni i podržani od strane renomirane izdavačke kuće Fokalizator, autori i autorke čitali su svoju poeziju kao i kratki prozni narativ.

Moderatorka Jelka Malović naglasila je kako je spoj književnika, kulturnih djelatnika i predstavnika medija okupio književne autorke i autore sa istim ciljem, te da zajedno „krče put budućim generacijama pjesnika i pjesnikinja koji će slobodno izražavati svoju misao“.

„Kreiranje nove književne klime u Crnoj Gori zadatak je mladih autora koji, bez osjećaja slobode na jezičkom i stvaralačkom planu, ne mogu doprinijeti razvoju kulturne scene u Crnoj Gori“, istakla je ona.

Jelena Nelević, pjesnikinja i novinarka, čitala je svoju poeziju iz zbirke „Polovina“ koja je objavljena u izdanju Fokalizatora. Govorila je i o poziciji žene u crnogorskoj kulturi i njenoj slobodi govori

„Kao društvo, nijesmo dovoljno osviješćeni“, zaključila je ona.

Predstavljajući svoj prozni prvijenac „Sentimentalni rak“, Dragana Kalezić osvrnula se na „male, svakodnevne živote koji su dovoljno veliki da postaju inspiracija“ .

„Svakodnevnim osluškivanjem ljudske prirode, možemo uočiti sve naizgled male promjene koje svjedoče društvenoj realnosti“, podsjetila je Kalezić.

„Svi moji demoni“ autora Borisa Đurovića privukli su pažnju čitalačke publike pjesmom „Heroina“ koja simbolički predstavlja ljubav prema Crnoj Gori, ali i njeno stradanje. Takođe je govorio o aktuelnim društvenim temama, angažovanosti pisaca i njihovoj ulozi u drušvenoj zajednici. Đurović je najavio predstavljanje nove zbirke pjesama, koju će takođe objaviti izdavačka kuća Fokalizator.

Andrija Radović, čija knjiga poezije „Metrički savršen tromb“ tek treba da izađe iz štampe, osvrnuo se na značaj nagrada i priznanja u oblasti književnosti, kao specifičnu motivaciju koja posebno znači mladim i neafirmisanim autorima. Izražavajući zahvalnost što uprvao Fokalizator podržava i prepoznaje takve autore, Radović je kazao da svojim djelom „navodi na promišljanje“, te da „spaja formalno znanje sa talentom koji neosporno posjeduje“.