Foto: Fokalizator

Literarna turneja autorki i autora mlađe generacije „Crnogorskim književim stazama“ biće svojevrsna prolegomena jednog od najznačajnijih događaja ove godine, početka rada Akademije Milovan Đilas, 18. maja u hotelu „Sato“ u Sutomoru od 17 časova.

Publika će biti u prilici da od samih autora uživo čuje djela pjesnikinje Jelene Nelević, pjesnika Borisa Đurovića, autorke pripovjedaka Dragane Kalezić i pjesnika Andrije Radovića. Moderatorka će biti Jelena Malović.

Literarnu turneju “Crnogorskim književnim stazama” zajedno su pokrenuli Matica crnogorska i Fokalizator.

U panelima i pratećim programima Akademije Milovan Đilas u organizaciji Društva crnogorskih izdavača učestvuju autorke i autori, predstavnice i predstavnici akademskih institucija, medija, nevladinih organizacija, te građanski aktivisti i aktivistkinje, donosioci odluka i strane diplomate, ali i svi zainteresovane za slobodnu i otvorenu razmjenu argumenata o svim društveno-političkim temama.

Biografije

Jelena Nelević (Martinović) je diplomirala na Filozofskom fakultetu u Nikšiću na Odsjeku za ruski jezik i književnost. Njene pjesme su postale dio brojnih antologija i časopisa za književnost. Više od 20 godina je u novinarstvu. Dio je “novog talasa” crnogorskih pjesnikinja koji se dogodio devedesetih godina, i jedna je od četiri autorke prve i jedine antologije pjesama koje su napisale žene iz Crne Gore, naslovljene “Koret na asfaltu”, objavljene 2014. u Hrvatskoj. Prva zbirka pjesama naslovljena “Jedna trećina” objavljena je u ediciji izdavačke kuće Plima iz Ulcinja. Fokalizator je objavio njenu pjesničku knjigu “Polovina”.

Boris Đurović rođen je u Titogradu 1988. godine. Zapošljen je kao televizijski reporter. Profesor je crnogorskoga jezika i književnosti. Fokalizator je objavio dvije njegove pjesničke knjige “Svi moji demoni” i “Klin u Sunce”. Živi u Danilovgradu.

Dragana Kalezić rođena je 1980. godine u Podgorici. Osnovne studije završila je na Filozofskome fakultetu u Nikšiću, a magistarske na Filološkome fakultetu u Beogradu. Profesorica je ruskoga jezika i književnosti, prevoditeljica i autorka kratkih narativa. Fokalizator je objavio njen prozni prvijenac, knjigu priča “Sentimentalni rak”. Živi u Podgorici.

Andrija Radović rođen je u Podgorici 1998. godine. Apsolvent je Fakulteta za crnogorski jezik i književnost na Cetinju. Poeziju je objavljivao u časopisu Ars. Nagrađen je na festivalu Dani Radovana Zogovića u Kolašinu za pjesmu “Da li je Orvel bio prorok”. Pjesme su mu prevođene na makedonski jezik.

***

Akademija Milovan Đilas je osnovana s ciljem da jača svijest o neophodnosti poštovanja ljudskih prava u Crnoj Gori, prije svega prava na slobodu govora, odnosno s ciljem jačanja svijesti građana/ki Crne Gore o neophodnosti slobodnoga govora i kritičkoga rasuđivanja, uz toleranciju različitosti i uz afirmaciju domaćih autora/ki i/ili njihovog opusa.

Skup je dio projekta Akademije, koji je podržan je kroz program „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE“ koji zajedno realizuju Centar za građansko obrazovanje (CGO), Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i Politikon mreža. Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave. Saradnik DCI na projektu Akademija „Milovan Đilas” je Fakultet za crnogorski jezik i književnost, a medijski sponzor Akademije je portal CdM.