Foto: Matica crnogorska

Povodom godišnjice smrti istaknutog crnogorskog književnika, književnog kritičara, esejiste, antologičara i urednika Branka Banjevića (1933–2022), Matica crnogorska je u saradnji sa Nacionalnom zajednicom Crnogoraca Hrvatske (NZCH) objavila njegova odabrana djela u dvije knjige.

Kako su saopštili iz Matice, prvi tom pod naslovom Glasovi donosi pet knjiga poezije Branka Banjevića: U svijetloj budućnosti, Napuklo sunce, Gavran hrani Crnu Goru, Tica ili jama, Glasovi i pogovor urednika izdanja i dugogodišnjeg Banjevićevog prijatelja i saradnika Marka Špadijera.

U drugom tomu izbora iz djela, pod naslovom Osvrti, našli su se po prvi put u jednoj knjizi sabrani tekstovi Branka Banjevića o književnosti i jeziku, književni prikazi i bilješke, intervjui i izjave.

Poglavlje O piscu i djelu sadrži tekstove Novice Samardžića, Lidije Vukčević Vučurović i Vladimira Vojinovića, posvećene Banjevićevoj poeziji, poetici i njegovom doprinosu afirmaciji crnogorske nacije, jezika i književnosti. Knjiga donosi i selektivnu bio-bibliografiju autora koju je uradila Nada Drašković.

Knjigu ispred izdavača potpisuju Nenad Bogdanović, predsjednik NZCG i Ivan Ivanović, generalni sekretar Matice crnogorske. Knjigu je štampao Skaner studio iz Zagreba u tiražu od 500.

Matica crnogorska, kako su najavili, za narednu sedmicu priprema promociju ovog izdanja kao i naučni skup posvećen životu i djelu Branka Banjevića ranijeg dugogodišnjeg predsjednika Matice crnogorske u periodu 1999. do 2013. godine.