“Pejanovićeva poezija je audio-vizuelni performans u kom svi akteri prate danse macabre, pomalo apsurdni u svojoj iluziji da se život može osmisliti lijepim. Kad je riječima usko, njegov stih je kao puščano tane – težak i probitačan; kad se misao protegne na nekoliko stranica, on u svojim pjesmama prizora, pjesmama ispraznosti biva plah i kontemplativan, gotovo satrven snagom poetske autodestruktivnosti, ali nikad nezreo, nikad razvodnjen suviškom prastare egzistencijalne žalosti.”
Tijana Rakočević, Fokalizator

“U svojoj poeziji, kada se bavi aktuelnim temama, Pejanović se često oslanja na mitologiju, ili pak na pojedinačne pesničke/filozofske sudbine. Pesma „Sigurna ženska kuća”, na primer, posvećena je Otu Vajningeru, austrijskom antisemiti i šovinisti koji je napisao knjigu „Pol i karakter” a potom se ubio u 23. godini. Ona kombinuje mitologiju i Vajningerovu biografiju kako bi ironizovala mizoginog „intelektualca” i mizoginiju, koju prikazuje kao posledicu straha od žene.”
Dunja Ilić, Fokalizator

Damjan Pejanović rođen je 1994. godine. Pjesnik, prevodilac, reditelj. Poeziju objavljivao u časopisima u zemlji i regionu. Režirao je predstavu Danzen koja je na repertoaru Crnogorskog narodnog pozorišta. Fokalizator je objavio njegovu prvu pjesničku knjigu Mrtav muzej. Živi na Cetinju.