Foto: Fokalizator

Barutana – Prigodna svečanost kojom ukrajinska ambasada obilježava Dan državnosti počela je sinoć intoniranjem nacionalnih himni Crne Gore i Ukrajine, pored memorijalnoga spomenika palim borcima, koje je autorsko djelo Svetlane Kane Radević, a tokom ceremonije prisutnima su se obratili novi ambasador Ukrajine u Crnoj Gori Oleh Nerasimenko i predśednik Crne Gore Milo Đukanović.

“Za nas ovaj događaj ima posebnu važnost zbog trenutka u kojem se odvija. Naša zemlja odolijeva napadima ruskoga okupatora. Zato želimo da iskažemo neizmjernu zahvalnost Crnoj Gori na podršci koju nam pruža”, kazao je abasador Ukrajine u Crnoj Gori Oleh Nerasimenko.

Sa izložbe na Barutani

Predśednik Crne Gore Milo Đukanović je kazao da Crna Gora stoji uz Ukrajinu i da dijeli ośećaj slobode koja motoviše ukrajinski narod…

Proslava ukrajinskoga nacionalnog praznika osim što je još jednom skrenula pažnju na strahovite posljedice ruske vojne agresije na Ukrajinu, ukazala je i na najnovija kretanja i tendencije na unutrašnjem crnogorskom planu. Predstavnici parlamentarnih stranaka koje ovih dana pokušavaju da okupe “novu staru” većinu u Skupštini Crne Gore, pa tako i novi sastav kabineta Vlade, s izuzetkom članova Demokratske Crne Gore, nijesu prisustvovali ceremoniji.

Pored predstavnika najjače opozicione partije, predstavnika stranaka iz suverenističkoga bloka, te predstavnika stranaka koje zastupaju prava manje brojnih naroda u Crnoj Gori, ukrajinskoj svečanosti prisustvovao je kompletan diplomatski kor, ambasadori SAD, zemalja EU, te brojni predstavnici civlinoga sektora, među kojima i profesori Fakulteta za crnogorski jezik i književnost sa Cetinja, na čijoj je zgradi u Bajovoj ulici od početka ruske agresije na tu zemlju istaknuta zastava Ukrajine.

Prisutni su bili u prilici da vide izložbu fotografija nastalih u ratom zahvaćenoj Ukrajini, ali i fotografija nastalih na podgoričkim i cetinjskim ulicama tokom protesta podrške crnogorskih građana ukrajinskome narodu.