Foto Credit: Kay Nietfeld/dpa

Berlin – Njemačka i austrijska vlada zahtijevaju brzo približavanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji pošto je Rusija pokrenula agresiju na Ukrajinu – tim državama je potrebna “jasna EU perspektiva,” rekao je u četvrtak u Berlinu njemački kancelar Olaf Šolc.

“Svako dalje oklijevanje Zapadni Balkan čini ranjivim i otvorenim za uticaj treće strane,” rekao je Šolc poslije sastanka sa svojim austrijskim kolegom Karlom Nehamerom. Pregovori o članstvu sa Albanijom i Śevernom Makedonijom treba da počnu što prije.

U Zapadni Balkan se još ubrajaju Srbija, Kosovo, Bosna i Hercegovina i Crna Gora.

Nehamer je istakao da Austrija sa zemljama Zapadnoga Balkana ima dugu zajedničku istoriju. “Ne treba samo da pričamo o mogućim evropskim perspektivama, već da nešto i uradimo,” rekao je austrijski kancelar i dodao da će region u suprotnom da bude izložen drugim zonama uticaja, poput Rusije i Kine.

“Otud je za nas iz geostrateških interesa važno da ovđe stvarno ubrzamo, da krenemo, i ljudima u ovim zemljama damo perspektivu,” zaključio je Nehamer.

Njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok je prilikom pośete Srbiji, Bosni i Hercegovini i Kosovu u prvoj polovini marta istakla namjeru da postavi branu uticaju Rusije na jedine tri države regiona koje nijesu članice ni EU ni NATO.

Berbokova je uoči puta izjavila da pośetom Beogradu, Prištini i Sarajevu želi jasno da stavi do znanja da Njemačka i partneri Zapadni Balkan neće “prepuštiti uticaju Moskve.”

Autor: Ulrich Steinkohl (Berlin); prevodilac: Miloš Mitrović (Beograd)