Drugi panel Akademije Milovan Đilas: Sve počinje sa slobodom govora

by | May 19, 2023 | Aktuelno, Vijesti

Foto: Fokalizator

Civilizacija počiva na mnogim stvarima, a jedna od tih stvari je nesumnjivo licemjerje, kazao je književnik Andrej Nikolaidis na drugom panelu Akademije Milovan Đilas koja se održava u Sutomoru.

Drugi dan skupa počeo je okruglim stolom „Tamnica i ideja“ čija je tema bila „Sloboda govora kao temelj savremenog demokratskog društva“, a moderator Miloš Vukanović.

Nikolaidis je otvoreno ukazao na nedostatke globalnog društva, kome je hipokrizija nezaobilazna karakteristika.

„Licemjerje je jako važno za održavanje poretka. Sa druge strane, mora postojati balans i neka količina istine u javnom prostoru“, dodao je on.

Nela Savković Vukčević, poslanica i profesorica retorike, govorila je o ulozi nazadnih ideja.

„Ako gledamo istorijski, imali smo uvijek dezinformacije, retrogradne sile koje nađu svoju načine, a sa druge strane – malu grupu ljudi koja se bori za istinu. U ambijentu straha i pritiska, to je sasvim očekivano“, navela je Savković Vukčević.

Ana Nenezić, izvršna direktorica Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) podsjeća da je „sloboda izražavanja osnov svakog demokratskog društva“.

„Jasno je da postoje određena ograničenja, ali ona postoje sa pravom. Javni prostor danas kreiraju socijalne mreže, brze vijesti, neprovjerene informacije“, rekla je ona.

Ukazala je i na razloge polarizacije savremenog društva.

„Kada nastaje duboka polarizacija, osnovni uzrok je što grupe vjeruju da one zaista kreiraju istinu. Iz duboke polarizacije se, pak, izlazi populizmom. U ovom trenutku, očekuje nas promjena obrazovnog sistema ali je to dugoročan proces koji bi zahtijevao veliku posvećenost“, zaključila je ona.

S njom je saglasan i ambasador Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori Branimir Jukić, koji navodi da je sloboda govora nužna na svakom nivou.

„Sloboda govora je temelj svake institucije. Sve počinje sa slobodom govora“, istakao je on.

Istoričar Adnan Prekić osvrnuo se i na istorijsku pozadinu aktuelnog političkog trenutka.

„Kompletan politički diskurs se zasniva na tome da su ispravni samo oni stavovi koji se temelje na prošlosti, a zaboravljavamo savremenu crnogorsku istoriografiju. Pola Crne Gore Đilasa mrzi zbog nečega, pola ga voli zbog nečega drugog. A Đilas u svojim ‘Dnevnicima’ na paramparčad razbija sve te teze koje ga karakterišu na ovaj ili onaj način“, rekao je on.

Takođe je kazao da su argumenti za sve to – konkretna svjedočenja samog Đilasa, pa je suvišno komentarisati druge stavove.

„Političke stavove i mišljenja ne gradimo na onome što bi trebalo da budu vrijednosti, i tu je najveći problem naših medija“, zaključio je Prekić.

***

Akademija „Milovan Đilas” je osnovana s ciljem da jača svijest o neophodnosti poštovanja ljudskih prava u Crnoj Gori, prije svega prava na slobodu govora, odnosno s ciljem jačanja svijesti građana/ki Crne Gore o neophodnosti slobodnoga govora i kritičkoga rasuđivanja, uz toleranciju različitosti i uz afirmaciju domaćih autora/ki i/ili njihovog opusa.

Skup je dio projekta Akademije, koji je podržan je kroz program „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE“ koji zajedno realizuju Centar za građansko obrazovanje (CGO), Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i Politikon mreža. Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave. Saradnik DCI na projektu Akademija „Milovan Đilas” je Fakultet za crnogorski jezik i književnost, a medijski sponzor Akademije je portal CdM.