Foto: Luka Ratković

Nije se ni osušila boja tonera na papirima Zapisnika sa śednice Vlade u padu, a već se potvrđuje da je Crkva Srbije samo čekala izglasavanje Ugovora pa da krene u svoju odsudnu bitku za Crnu Goru – da krene u atak na državne škole.
Jedan od poglavara Crkve Srbije, Joanikije, već danas zahtijeva da Crna Gora obezbijedi vjersku nastavu u školama. Pritom on poredi status Crkve Srbije u Crnoj Gori s progonom prvih Hrišćana. I sve to govori zaboravljajući kojim je “čudom” ustoličen na Cetinju. Valjda očekuje da zaboravimo da je tadašnja crnogorska vlast obezbijedila helikoptetske jedinice, ćebad od kevlara, snajpere antiterorističkih jedinica, bagere iz Budve, saradnju s inostranim obavještajnim službama, ljubičaste ikone za policijske komandante, ali i hektolitre suzavca za Cetinjanke i Cetinjane, kao i za sve građanke i građane Crne Gore koji su protestovali toga jutra protiv njegova ustoličenja na tron Petra I Petrovića Njegoša.
Slika Joanikija koji śeda na cetinjski tron nije slika Proroka koji ulazi u Jerusalim, da bude oklevetan i postane mučenikom u ime cijela čovječanstva. Ne, to je slika koja liči na nešto drugo, na okupatora trona, kojega rimski centurioni postavljaju na prijesto da sprovodi njihove interese.
Ne sumnjam da će dio njegovih pratilaca povjerovati kako Joanikije nastoji da uđe u zajednicu evropskih naroda, ali sumnjam da će mu u to povjerovati sva Crna Gora.
No, ako želi Crnoj Gori mir i prosperitet, Joanikije da to pokaže tako što neće insistirati na uvođenju vjeronauke, a mimo našega zakona, u javne škole. Hrist, makar tako predanja vele, nije svome narodu ućerivao misao silom, snajperima, helikopterima i suzavcem. Pa neka ni Joanikije ne prijeti, ma koliko se smatrao dostojnim.