Vladimir Jurovski (Foto Credit: Lino Mirgeler/dpa)

Minhen – Ruski dirigent i muzički direktor Bavarske opere Vladimir Jurovski u srijedu je osudio “beskrupulozni” napad svoje zemlje na Ukrajinu, ali i paušalni bojkot umjetnika iz Rusije i Bjelorusije.

Rat “totalitarnoga režima predśednika Vladimira Putina ne može se ničim opravdati,” ocijenio je Jurovski u otvorenome pismu koje je supotpisalo još stotinjak umjetnika, uključujući dirigenta Sajmona Ratla i pijanistu Aleksandra Meljnikova.

Istovremeno, “dižemo glas protiv nasumičnoga izdvajanja ruskih i bjeloruskih umjetnika samo na osnovu njihove nacionalnosti,” napisao je dirigent. “Tu strašnu invaziju ne podržavaju ni svi Rusi i Bjelorusi, a još manje svi umjetnici iz tih zemalja.”

Jurovski upozorava da osuda umjetnika za podršku Putinu bez direktnog dokaza ne priliči društvu koje se trudi da eliminiše svaki oblik diskriminacije. Povrh toga, napisao je, takvi postupci Putinu daju argumentaciju za opasan propagandni narativ.

Uz to, Jurovski je ukazao i na neprijatan položaj ruskih umjetnika.

”Nije svako na mjestu s kog slobodno može da kaže šta misli, jer to može da ugrozi ili njih, njihove porodice, prijatelje i kolege u Rusiji ili Bjelorusiji,” napisao je.

Mnogi umjetnici su praktično taoci, upozorava dirigent, jer su Putinove vlasti još prije upada u Ukrajinu ućutkale opoziciju i “isprale mozak stanovništvu.”

S druge strane, on podržava sankcije i diplomatski pritisak na Moskvu.

”Bombardovanje i gađanje civilnih objekata poput bolnica, škola, pozorišta, univerziteta, biblioteka i crkava je ratni zločin, zločin protiv čovječnosti koji bez izuzetka i nedvosmisleno mora biti osuđen,” navodi Jurovski.

Autor: Cordula Dieckmann (Minhen)