Foto: Gradsko pozorište/Krsto Vulović

Festival “Ruta grupa Triglav” koji organizuje Regionalna unija teatara, otvoren je sinoć produkcijom Gradskog pozorišta “Samo da je po redu” koju je po tekstu Stefana Boškovića režirala Lidija Dedović.

Izuzetan događaj, čiji je Podgorica domaćin već treći put, otvorio je crnogorski glumac i član ansambla Gradskog pozorišta Mladen Nelević.

“Veliko mi je zadovoljstvo i čast, što sam pozvan da pozdravim moje kolege od Triglava do Đevđelije. Želim im lagodan teren za njihovu igru, a to je nešto najvažnije za naš posao i želim im da se dobro osjećaju u Podgorici i da Podgorica ovih dana živi sa dobrim pozorištem”, rekao je Nelević.

Nakon izvođenja održan je okrugli sto koji je moderirala dramaturškinja Gradskog pozorišta Dragana Tripković.

“Nebrojeno puta smo govorili o značaju magije teatra i umjetnici, odnosno, pozorišni ljudi, slave tu magiju ne samo u našoj zemlji nego i na ovim prostorima. Zajednička misija festivala, nastala potrebom da se grupa ljudi ujedini oko zajedničke ideje da se objedini ovo teatarsko podneblje bez obzira na jezičke različitosti, jeste da stvaramo bolje ljude i magijom teatra poboljšavamo svijet i ako samo jednom predstavom ili festivalom učinimo nekog čovjeka boljim, naša misija je uspjela”, istakao je glumac Dušan Kovačević.

“Nismo uopšte znali kakve će reakcije publike biti još dok je trajao rad na komadu, da li će njima biti kao što je nama bilo, jer kada radite komediju nikada ne znate, nama može biti zabavno, a u publici muk”, zaključila je Maja Šarenac.

“Lik Đine u ovoj komediji predstavlja jednu tragičnu nit, a ova priča stiže iz centra provincije i ne mislim da je Crna Gora provincija, nego vjerujem da je svijet provincija, jer sva ona društva koja se svedu na red i regule koje moramo da pratimo samo zato što je pod neko moranje, postaju jedna mučna društva i svi budemo Đina”, kazala je Marija Đurić.

Festival se nastavlja večeras izvođenjem predstave “Djelidba” Kamernog teatra 55 iz Sarajeva u sali Velikoj sali KIC-a “BudoTomovi” od 20 sati. U predstavi igraju: Gordana Boban, Vanesa Glođo, Sabit Sejdinović, Amar Selimović, Senad Alihodžić, Davor Golubović, Dina Mušanović, Elma Juković, Amar Čustović i Enes Kozličić.

“Radnja komada započinje nakon Drugog svjetskog rata, kada u malo zabito mjesto u Bosni, selo Gluha Bukovica, stiže izvjesni kontigent raznih dobara, robe i stoke, koji treba podijeliti mještanima koji su gotovo sve izgubili u ratnim pustošenjima, razaranjima i paležima. Međutim, seoska kafana “Tufkina kafa”‘ postaje simbol ničije i svačije zemlje, svojevrsna narodna skupština na čijoj tribini se srčano izmjenjuju predstavnici-odbornici svojih naroda, a zapravo borci za svoje privatne interese”, siže je ovog komada.

Regionalna unija teatara nastala je 2019. godine s ciljem uspostavljanja saradnji, komunikacija i razmijena ideja, umjetnika i projekata. Unija povezuje  šest teatara iz regiona, kroz  seriju revijalnih festivala najboljih produkcija učesnica u matičnim gradovima. Članice Ruta grupa Triglav festivala su: Beogradsko dramsko pozorište, Ullysses teatar iz Zagreba, Mestno gledališče ljubljansko, Kamerni treatar 55 iz Sarajeva, Dramski teatar iz Skoplja i Gradsko pozorište iz Podgorice.