Foto: Opština Tivat

Retrospektivna izložba „Komadić duše“ djela Ljiljane Rašović biće sjutra otvorena na prvom spratu galerijskog prostora tivatskog Muzeja i galerije u 19 sati.

Postavku kojom umjetnica obilježeva 40 godina stvaralaštva otvoriće istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković, dok će moderatorka večeri biti teoretičarka umjetnosti Nina Milićević.

„Likovna djela Ljiljane Rašović kojima se predstavlja na retrospektinoj izložbi ‘Komadić duše’ odišu plemenitošći osjećanja, ali i emotivnom i misaonom jezgrovitošću haiku poezije. Već četiri decenije vjerna svojoj likovnoj poetici individualne samorječivosti ona subjektivni doživljaj svijeta likovno-estetski definisan neoimpresionističkim instrumentarijem poetično intoniranih harmonija fenomenološkog sloja kompozicije, transponuje u nematerijalno, nadčulno, koje ispunjava prostor slike zvucima mekog arpađa“, zapisala je Zeković o ovoj izložbi.

Ljiljana Rašović rođena je 29. novembra 1955. godine u Podgorici i diplomirala na odsjeku za likovno Nastavničkog fakulteta u klasi prof. Nikole Gvozdenovića. Slikanjem se profesionalno bavi od 1980. godine, a posljednjih 20 godina rukovodi vlastitom umjetničkom galerijom „Venera-art“ u Podgorici. Članica je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore.

Njena djela predsatvljena su na više od deset samostalnih i 150 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učestvovala je na mnogim likovnim kolonijama i studijski boravila u Italiji, Grčkoj i Engleskoj.