Podgorica – Časopis za lokalnu samoupravu i njegovanje baštine Crne Gore “Komuna” dodijelio je godišnja prizanja za doprinos očuvanju identiteta i afirmaciji kulturno-istorijske baštine Crne Gore za 2021 godinu, a saopštenje Žirija prenosimo u cjelosti:

„Dobitnik Godišnje nagrade časopisa KOMUN@ za doprinos očuvanju identiteta i afirmaciji kulturno-istorijske baštine Crne Gore za 2021 godinu je Rajko Cerović, ugledni intelektualac, novinar, publicista, društveni i kulturni djelatnik.

Cerović, foto: Komuna

Odluku je na današnjoj sjednici jednoglasno donio tročlani žiri u sastavu: Salko Luboder, publicista i istaknuti kulturni stvaralac kao predsjednik i članovi: dr Goran Sekulović, akademik DANU i mr Željko Rutović, publicista i kulturolog.

Cerović je skoro sav radni vijek proveo u Televiziji Titograd, gdje je bio autor brojnih televizijskih emisija, osnivač i glavni i odgovorni urednik kulturno-umjetničkog programa, kao i glavni i odgovorni urednik Televizije Titograd. Pisao je za veliki broj glasila iz bivše SFRJ, autor je više knjiga. Dobitnik je pet najvažnijih nagrada na TV festivalima na Bledu i Portorožu iz oblasti dokumentarnog TV programa, a dobitnik je i Trinaestojulske nagrade za TV stvaralaštvo. Jedan je od osnivača časopisa „Ovdje“ i institucija Matice crnogorske, Crnogorskog PEN-a i Crnogorskog društva nezavisnih književnika. Čitavog svog života Rajko Cerović je u prvim redovima intelektualne i kreativne elite koja svojim javnim nastupima govori i piše o istorijskoj svijesti Crnogoraca i budućnosti njenih gradjana. Njegovi tekstovi njeguju istorijska podsjećanja ali i britku misao državotvornog bića Crne Gore. On je dosljednji baštinik Crne Gore, istorije, kulture, duha, jezika i njene ukupne samobitnosti,koji afirmiše brani i čuva na visokoetičan, dostojanstven i hrabar način, pa kao takav pripada znamenitoj crnogorskoj eliti njenih najboljih sinova koji nikada nijesu ćutali  kada je bila ugrožena Crna Gora, navodi se u obrazloženju žirija  i podsjeća da i danas u podmakloj životnoj dobi bekompromisno i bastadurno brani znamenja crnogorske slobode i njene multietničke  kulture i evropskih vrijednosti naprednih društava. Isto tako Cerovićeva dokumentaristička publicistika ostaje kao zaostavština novim generacijama da svjedoči i tumači izazove burnog vremena na koja je Rajko odgovorio na najčasniji i intelektualno superioran način što ostaje vrijednim nasljeđem sveukupne baštine istorijskog bića Crne Gore.

Osim Godišnje nagrade, žiri je odlučio da dodijeli tri specijalne plakete i to

Nacionalnoj zajednici Crnogoraca Hrvatske jednoj od najorganizovanijih organizacija u crnogorskom iseljeništvu čije su aktivnosti usmjerene ka očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta crnogorske nacionalne manjine u Hrvatskoj i upoznavanju javnosti s tradicijom i kulturom Crne Gore. Aktivnosti Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske od osnivanja do danas su dale i daju poseban doprinos afirmaciji Crne Gore, njene istorije i kulture u Hrvatskoj i snažno doprinosi jačanju ukupne saradnje između dva naroda i dvije zemlje.

Dr Srđi Martinoviću, univerzitetskom profesoru, predsjedniku Fondacije Sveti Petar Cetinjski, istaknutom publicisti, intelektualcu, koji je osnivač i rukovodilac Instituta za vojnu istoriju Crne Gore koji daje nesumnjiv doprinos afiramciji crnogorske istorije i kulturne baštine. Martinović je dobitnik državne nagrade „Miroslavljevo jevanđelje“, nagrade prijestonice  Cetinja „13. Novembar“, a dobitnik je i više drugih vrijednih nagrada i priznanja. Autor je sedam monografija, čiji su recenzenti domaći univerzitetski profesori, kao i desetine naučnih članaka.

Martinović, foto: Komuna

Mustafi Canki, novinaru i publisti, koji je u svom svom gotovo tri decenije dugom novinarskom radu napisao na stotine tekstova u domaćim i inostranim medijima, koje afirmišu kulturnu baštinu i tradiciju Crne Gore doprinoseći njezinoj promociji i širenju, praveći na taj način trajne mostove među ljudima, jezicima i narodima Crne Gore i među njihovim kulturama i različitostima. Osnivač je  i glavni i odgovorni urednik Portala Ul-info, dugogodišnji dopisnik više crnogorskih i inostranih medija, a autor  je tri knjige koje su objavljene dvojezično (na crnogorskom i albanskom jeziku).

Canka, foto: Komuna

Datum organizovanja svečanosti povodom dodjele nagrade i plaketa “Komun@” biće naknadno saopšten.                                      

Podgorica, 07. mart 2021.”