Konferencija o antiratnom pokretu devedesetih

by | Jul 6, 2024 | Aktuelno

Foto: Društvo crnogorskih izdavača

Društvo crnogorskih izdavača organizovaće u četvrtak 11. jula, u Book Caffeu u Podgorici (zgrada Maksim), konferenciju Antiratni pokret u Crnoj Gori (1991-2001), a u panelima će učestvovati književnici, istoričari, kolumnisti i novinari.

Konferencija je dio projekta „Crnogorska antiratna književnost“ koji se realizuje u sklopu programa „Podrška lokalnim organizacijama civilnog društva – inicijative tranzicione pravde i izgradnje povjerenja na Zapadnom Balkanu – REKOM mreža pomirenja“ koji sprovodi Fond za humanitarno pravo (Srbija), Fond za humanitar­no pravo Kosovo (Kosovo), Udruženje za tranzicionu pravdu, pomirenje i sjećanje (BiH) Centar za demokratiju i tranzicionu pravdu (BiH), Centara za građansko obrazovanje (Crna Gora) i Institut za evropsku politiku (Sjeverna Makedonija), a finansira ga Evropska komisija.

U prvom dijelu konferencije, u 18 sati, biće organizovana promocija zbornika “Književnost protiv rata”, koju je priredio prof. dr Vladimir Vojinović, a u promociji će osim priređivača učestvovati književnik i kolumnista Andrej Nikolaidis, književnik i kolumnista Balša Brković, književnik i profesor Dragan Radulović i moderatorka Jelka Malović.

Drugi dio konferencije počinje u 19:40 sati a u panelu “Dometi antiratnog pokreta u politici i kulturi” učestvovaće novinar Šeki Radončić, istoričar Filip Kuzman, građanski aktivista Dušan Pajović i moderator istoričar Miloš Vukanović.

Zbornik “Književnost protiv rata” sačinjen je uz pomoć i saglasnosti porodica autora čiji su tekstovi zastupljeni u ovom izboru. U pogovoru publikacije, između ostaloga, zapisano je kako su književnici, svako na svoj način, reagovali odmah po izbijanju rata u Jugoslaviji. “Bivajući u izgnanstvu, ili u domovini pod prijetnjama vlasti i pripadnika kriminalnih struktura, i time dodatno ugrožavajući sigurnost svoju i članova porodica, ti hrabri ljudi dižu glas protiv rata. Slavne su već pjesme Vitomira Vita Nikolića i Jevrema Brko­vića, kojima se osuđuje varvarski napad na Dubrovnik i Konavle. I drugi književnici reaguju na razaranja širom Dalmacije, ali i Bosne i Hercego­vine. Marko Vešović, štoviše, građanin je okupiranoga Sarajeva, u kome piše Poljsku konjicu i prozne izvještaje kasnije objedinjene u knjizi Smrt je majstor iz Srbije. Husein Bašić već u avgustu 1995. godine zapisuje poemu o Srebrenici. Svojim ostvarenjima reaguju i Sreten Asanović, Branko Banjević, Mladen Lompar, Milika Pavlović, Zuvdija Hodžić, Lju­bomir Đurković, Jovan Nikolaidis, Sreten Perović, Momir M. Marković, Vojislav Vulanović…”, navodi se u pogovoru zbornika.