Foto: Duško Miljanić

Međunarodni festival KotorArt Don Brankovi dani muzike objavio je poziv za organizacije, institucije i pojedince iz oblasti muzičke umjetnosti da do 15. maja predlože kandidatkinje za ovogodišnje dobitnice nagrade Darinka Matić Marović.

„U čast jedne od najznačajnijih predstavnica muzičke umjetnosti u regionu Darinke Matić Marović, Međunarodni festival KotorArt uspostavio je bijenalnu nagradu sa njenim imenom 2021. godine, koja se dodjeljuje istaknutim umjetnicama za djela ili ostvarenja koja predstavljaju izuzetan doprinos razvoju muzičke umjetnosti na prostoru bivše Jugoslavije, kao i za žene stvaraoce porijeklom sa ovog prostora. Međunarodni žiri, koji će kao i prve godine odlučivati o dodjeli nagrade, sačinjen je od renomiranih umjetnica iz polja muzičke umjetnosti“, istakli su organizatori.

Nagrada će biti uručena na početku ovogodišnjeg KotorArt Don Brankovih dana muzike, oko 13. jula. Pored diplome, izabrana umjetnica dobiće i novčanu nagradu.

Prijave se mogu uputiti popunjavanjem online formulara na adresi https://kotorart.me/cg/nagrada  Pored osnovnih podataka o organizaciji ili pojedincu koji podnosi predlog, kao i njihovoj kandidatkinji za dodjelu nagrade, predlog mora biti obrazložen i potkrijepljen prilozima koji potvrđuju njen doprinos razvoju u oblasti muzičke umjetnosti.

Dragana Jovanović, vanredna profesorka Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu na Katedri za dirigovanje i dugogodišnja saradnica prof. Darinke Matić Marović, prva je dobitnica ove nagrade, kojom želimo odati počast našoj dragoj Bokeljki Dari, ali i podstaknuti sve umjetnice na dalji rad i usavršavanje. Ime Darinke Matić Marović vezujemo za neiscrpnu energiju, perfekcionizam, upornost, marljivost, autoritet i muzikalnost. Bila je revolucionarka borbenog duha i nevjerovatne radne etike koja je podstakla mnoge žene na dalji rad, usavršavanje i razboritost. Upravo zbog toga planiramo da, pored nagrade sa njenim imenom, organizujemo i niz programa o ženskim pravima, inspirisani Darinim likom i i djelom“, istakli su iz PR službe Festivala.

Darinka Matić Marović (1937-2020) bila je istaknuta umjetnica, proslavljena dirigentkinja, prva žena dekan Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, prva žena rektor Univerziteta umetnosti, u pet mandata. Vodila je Akademski hor Collegium musicum od 1971. godine, i Akademski hor Obilić od 1981. godine, a za 45 godina karijere dirigovala na više od deset hiljada koncerata. Rođena je u Herceg Novom, muzičku školu i realnu gimnaziju završila je u Kotoru, a Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu. Sa svojim horovima dirigovala je u preko 40 zemalja svijeta. Turneje hora u SAD i u Kanadi podrazumijevale su preko stotinu nastupa. Imala je priliku da diriguje u najprestižnijim dvoranama svijeta, poput Karnegi hola u Njujorku, Muzikferajna u Beču, Mocarteuma u Salcburgu. Takođe, nastupala je sa mnogobrojnim uglednim orkestrima iz regiona (Beogradska, Zagrebačka, Skopska filharmonija) a ostvarila je saradnju i sa operskim kućama u Italiji, Rumuniji i Sovjetskom Savezu. Preminula je u 84. godini i sahranjena u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.