Nije bilo tako davno kad je priča o Fokalizatoru bila tek ideja, i kad smo sanjali da će jednoga dana postati relevantan medij za oblast književnosti i kulture.

Najviše vjere u tu zamisao imale su urednice u našoj redakciji.

Zato, na Međunarodni dan žena, ostatak redakcije Fokalizatora želi da zahvali urednicama na entuzijazmu i svakodnevnom nemjerljivom doprinosu radu, odnosno, želi da ukaže na tu veoma bitnu činjenicu i da naglasi da bez ovih izuzetnih dama naš medij ne bi bio to što jeste.

Istovremeno, uz čestitke povodom Međunarodnoga dana žena, koji simbolizuje borbu za ravnopravan status žene, našem društvu i društvima šaljemo jasnu poruku da će se Fokalizator afirmisati i zalagati se samo za one društvene vrijednosti koje počivaju na nultoj toleranciji za rodnu diskriminaciju.

Počastvovani činjenicom da dijelimo teret uređivanja, predstavljamo vam članice redakcije…

Bremer

Alida Bremer rođena je u Splitu 1959. godine. Doktorirala je na Univerzitetu u Saarbrückenu. Piše eseje, prozu i poeziju. Dobitnica je stipendije Grenzgänger za roman Olivino nasljeđe. Za prijevode na njemački jezik nagrađivana je nekoliko puta. U svojstvu regionalne rukovoditeljice za programe prevodilačke mreže Traduki, više od decenije u njemačkoj kulturi uspješno je zastupala interese jugoistočnih nacionalnih književnosti, posebno književnosti naroda koji su bili u sastavu SFRJ. U Fokalizatoru je urednica za hrvatsku književnost.

Rakočević

Tijana Rakočević je rođena 1994. godine u Podgorici. Doktorantkinja je na Filološkom fakultetu u Nikšiću, Odsjek za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti. Stipendistkinja je Crnogorske akademije nauka i umjetnosti za 2016/17. godinu. Bavi se naučnim radom. Objavila je jednu knjigu poezije (Sve blistavi kvanti), a njeni radovi – eseji, prikazi, pjesme i priče, prevedene na nekoliko svjetskih jezika ili u originalu – mogu se naći u regionalnoj književnoj periodici. Članica je uredništva crnogorskog časopisa za književnost i kulturu „Fokalizator“. Bila je saradnica Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Centra savremene umjetnosti Crne Gore i Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica, a trenutno je zaposlena u Vladi Crne Gore. Dobitnica je prve nagrade na konkursu za najbolju kratku priču u Crnoj Gori za 2019. godinu, u organizaciji Podgorica art festivala, a autorka je najbolje bihorske priče (2020), najbolje queer priče regiona (2021), Nagrade Ministarstva kulture za najbolju kratku priču prijavljenu za IPA projekat HAMLET (Interreg IPA prekogranični program saradnje Italija ‒ Albanija ‒ Crna Gora), prve nagrade na konkursu Instituta „Goethe“ iz Zagreba za najbolju pjesmu na temu pitke vode (2021), i treće nagrade na konkursu Američkog ugla za najbolju priču inspirisanu životom i radom američkih književnica („Granica“, 2021). Članica je Crnogorskog PEN centra. U Fokalizatoru uređuje oblast poezije.

Nikčević Batrićević

Aleksandra Nikčević Batrićević profesorka je američke književnosti na Filološkome fakultetu u Nikšiću. Autorka je tekstova o američkoj književnosti, bavi se književnom teorijom i kritikom i prevođenjem književnih i književnoteorijskih tekstova posvećenih ženskom stvaralaštvu. U fokusu njenog istraživanja i prevodilačkog rada su i savremene irske i škotske pjesnikinje. Učestvuje u projektima koji se realizuju na postjugoslovenskim prostorima. Više puta boravila je na engleskome govornom području, obavljajući istraživački rad iz oblasti američke književnosti, kao i u Poljskoj, Njemačkoj, Španiji i Turskoj. Bavi se izučavanjem poljskoga jezika, kulture i književnosti, kao i izučavanjem hebrejskoga jezika. Obajvila je brojne prevedene knjige. U Fokalizatoru uređuje oblast američke, engleske i irske književnosti.

Vojinović

Sanja Vojinović rođena je 1979. godine u Podgorici. Diplomirala i magistrirala na Filozofskome fakultetu u Nikšiću. Doktorandica je na Filozofskome fakultetu u Splitu a njene naučne radnje tiču se djela Mirka Kovača. Koautorka je Čitanke za IX razred devetogodišnje osnovne škole, kao i dnevnika čitanja i knjige su tvoji prijatelji, za isti razred i Čitanke za IV razred Gimnazije. Autorica je studije Kodovi Borislava Pekića, kao i stručnih i naučnih radova objavljenih u periodici. Pomoćnica je direktora Narodne biblioteke “Radosav Ljumović”. U Fokalizatoru uređuje oblast nauke o književnosti i kritike.

Milić

Tamara Milić rođena je u Titogradu (Podgorica), đe je završila osnovnu školu i Gimnaziju. Diplomirala na katedri za psihologiju u Novome Sadu, magistrirala u Nikšiću, na Filozofskome fakultetu (na temu Autizam kod đece u Crnoj Gori), iz oblasti inkluzivne obrazovne politike za đecu sa smetnjama iz spektra autizma, a trenutno je doktorandica na Odgojnim znanostima u Mostaru. Obavlja poslove vezane za procese inkluzije u Ministarstvu prosvjete Crne Gore. U Fokalizatoru uređuje oblast psihologije i sociologije.

Dubljević

Milena Dubljević rođena je u Podgorici. Diplomirala je na Filozofskome fakultetu u Nikšiću, na Odsjeku za srpski jezik i južnoslovenske književnosti, na kojem je stekla i zvanje magistra književnih nauka (na temu života i djela Rista Ratkovića). Doktorandkinja je na Fakultetu političkih nauka u Podgorici. Trenutno zaposlena u Ministarstvu odbrane. U Fokalizatoru uređuje oblast nauke o književnosti i kritike.

Simović

Barbara Simović rođena je u Podgorici. Osnovne studije završila je na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju. Master studije Kulturne politike i menadžmenta uspješno okončala na UNESCO katedri Univerziteta umetnosti u Beogradu. Bavi se naukom o književnosti i prevodi. Urednica je programskih aktivnosti u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” i sekretarka časopisa Fokalizator.