Laureati Nikolaidis, Martinović i Pajović

by | Jul 13, 2023 | Aktuelno

Foto: Akademija Milovan Đilas/TV7

PodgoricaAndrej Nikolaidis, Andro Martinović i Dušan Pajović dobitnici su nagrada na Konkursu za najbolji esej u 2023. godini, koji je organizovala Akademija „Milovan Đilas“, u saradnji s Društvom crnogorskih izdavača i izdavačkom kućom Fokalizator. Članovi stručnoga žirija uručiće nagrade laureatima tokom svečane ceremonije otvaranja prvog festivala savremene književnosti „BOOKIRANJE 2023“, koji će u septembru biti održan u Book Caffeu u Podgorici.

Uz radove nagrađenih, organizatori konkursa, uz prethodne dogovore s autorkama i autorima, objaviće i radove Marije Mitrović, Borisa Đurovića, Biljane Vukmanović i Ivane Janković, na Portalu Fokalizator i u štampanom broju časopisa za književnost i kulturu Fokalizator.

Na adresu Društva crnogorskih izdavača pristiglo je 22 eseja, a stručni žiri sagledavao je kako estetske domete tekstova (ispunjenost formalnih zahtjeva eseja i erudicija kojim se opservira zadata tema), tako i odnos tekstova prema aktuelnoj društveno-političkoj situaciji u Crnoj Gori.

Konkurs za najbolji esej potencirao je teme iz oblasti đilasologije, te zaštite ljudskih prava i čuvanja identiteta. U pitanju je dio projekta koji nosi naziv Akademija “Milovan Đilas”, a realizuje ga NVU Društvo crnogorskih izdavača. Projekat je podržan kroz program „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE“ koji sprovode Centar za građansko obrazovanje (CGO), Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i Politikon mreža. Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave. Saradnik na projektu je Fakultet za crnogorski jezik i književnost.