Foto: Pobjeda/Fokalizator

Predstavljanjem pjesnika Jelene Nelević, Borisa Đurovića, Andrije Radovića i spisateljice Dragane Kalezić u Centru za kulturu „Vojislav Bulatović Strunjo“ u Bijelom Polju sinoć je počela literarna turneja “Crnogorskim književnim stazama” koju organizuju Matica crnogorska i izdavačka kuća Fokalizator.

Moderatorka Dragana Erjavšek je naglasila važnu misiju Matice crnogorske u čuvanju i razvoju duhovnog stvaralaštva Crne Gore, te predstavila bogatu izdavačku produkciju renomirane izdavačke kuće Fokalizator koja je tokom proteklih godina okupila i prezentovala brojne autore.  Ovom prilikom Erjavšek se posebno osvrnula na produkciju četvoro autora kojima je, kako je istakla, zajednički imenitelj „talenat, želja da istupe, emotivnost i promišljenost”.  

„Zajedničko im je i neosvrtanje na uticaje spolja koji bi njihovu književnost preporučivali po nečemu već viđenom, zajednički su im specifični okviri u kojima svoj spoljašnji i unutrašnji glas usaglašavaju tako da ih i kao autore i kao individue već prepoznajemo na književnoj sceni. A kad smo kod scene – ona se i te kako njihovim doprinosom i doprinosom Fokalizatora izgrađuje i više ne moramo patiti što je nemamo “, istakla je Erjavšek.

Horoskop vezivna nit

Zbirka pripovjedaka „Sentimentalni rak“ Dragane Kalezić je, prema riječima autorke, bila način da se izbori sa boljkama svakodnevice, a horoskop vezivna nit njenih priča.

„ Zanimljiv je podatak da je horoskop najčitanija stvar u svijetu, prognoze šta će biti, zašto mi se nije javio, zašto me blokira. Interesantan je bio susret sa studentkinjom koja je pročitala moju zbirku i kazala da pišem o tome što i nju zanima”, kazala je Kalezić.

Dugotrajni proces

Andrija Radović, čija knjiga poezije pod nazivom „Metrički savršen tromb“ tek treba da izađe iz štampe, osvrnuo se na pjesničke nagrade koje je osvojio na festivalima u Kolašinu i Vrbasu što je doprinijelo njegovom stvaralačkom samopouzdanju.

„U ovom vremenu kad je poezija malo i obezvrijeđena, kad ljude to zaista ne interesuje, sviđalo se to meni ili ne, bilo kakva pohvala, bilo kakva nagrada daje neki vid satisfakcije i osjećaj da ne radiš nešto uzalud “, kazao je Radović.

Govoreći o dugotrajnom procesu pisanja koji mu je svojstven otkrio je da neke pjesme stvara godinama.
“One se jave pa ih prepravljam, pravim cikluse, tako da ni meni nije baš lako da u tim procesima budem, a nije jednostavno ni da ih objašnjavam”, kazao je Radović.

Svi moji demoni

Boris Đurović privukao je pažnju ljubitelja poezije zbirkama „Svi moji demoni“i „Klin u sunce“, a naročito pjesmom „Heroina“ iz prve zbirke koja je svojevrsna himna Crnoj Gori.

“Drago mi je što se ona srodila sa čitalačkom publikom. Napisao sam je davno, prije desetak godina i ostavio takvu, nije bilo nikakvih korekcija.  Došla je i ta prva zbirka u kojoj sam je objavio ali ta pjesma je nastavila svoj život mimo knjige”, kazao je Đurović.
Govorio je o poklapanju demona iz stvarnosti i onih iz njegove poezije.

„Sve te pjesme su ‘ja’ i na svaki mogući način koji je opisan su i proživljene. Tako da tu ima dosta mraka, dosta pesimizma, ali i ima i svijetla na kraju tunela za one koji ga mogu  pronaći”,  kazao je Đurović.

Poetsko biće

Pjesnikinja Jelena Nelević je nakon duže pauze u izdanju Fokalizatora krajem prošle godine objavila zbirku poezije „Polovina”. Ona je istakla da joj je drago što je stalno svrstavaju među mlade autore, iako je još devedesetih pisala aktivno, te istakla značaj ulcinjske Plime i urednika Jovana Nikolaidisa.

„Dragana uvijek priča o neke tri generacije žena u mojim pjesmama. Mislim da su to pjesme o ljudima koje sam upoznala tokom života i koje ne bih razvrstavala na muškarce i žene. U mojim pjesmama nisam samo ja, već biće koje je prošlo nešto ili koje će proći nešto ili ulazi u nešto”, rekla je Nelević.

Ljubiteljima poezije i književnosti u ime domaćina obratio se književnik i publicista Edin Smailović koji je kazao da mu je drago što je literarni karavan krenuo iz Bijelog Polja.

“Svi znaju koliko je Bijelo Polje značajno za nastanak crnogorske književnosti i za ono koliko je crnogorskoj književnosti dalo. Ono što je, nažalost, poprilično tužno je što crnogorska scena pati zbog toga što država nikada nije pružila podršku književnosti koliko je trebala i mogla”, rekao je Smailović.

Tokom večeri autori su čitali odlomke iz svojih knjiga.

Sljedeća stanica književnog karavana Fokalizatora i Matice crnogorske je Nikšić, gdje će se sa ljubiteljima pisane riječi sresti u četvrtak 20. aprila.