Foto: Matica crnogorska

Svečana promocija fototipskoga izdanja „Prazničnoga mineja” Božidara Vukovića Podgoričanina iz 1538. godine održana je u Sofiji, u organizaciji Nacionalne biblioteke „Sveti Ćirilo i Metodije“, tom prilikom prisutnima su se obratili Krasimira Aleksandrova, direktorica Nacionalne biblioteke „Sveti Ćirilo i Metodije“ u Sofiji, Marija Polimirova, urednica izdanja s Univerziteta „Sv. Kliment Ohridski”, Jelena Filipović, upravnica Ambasade Crne Gore u Bugarskoj i Dragan Radulović, predśednik Matice crnogorske. Prisutnima se putem video linka obratila i Meglena Plugčijeva, ambasadorka Bugarske u Crnoj Gori.

Matica crnogorska je u saradnji s Nacionalnom bibliotekom „Sveti Ćirilo i Metodije“ iz Sofije nedavno objavila prvo fototipsko izdanje “Prazničnog mineja”. Objavljivanju ovog izdanja prethodio je Ugovor dvije institucije, potpisan 2021. godine, o digitalizaciji i fototipskom izdanju na osnovu jednog od četiri primjerka Prazničnog mineja u pośedu Nacionalne biblioteke Bugarske. Nakon nedavne promocije u Podgorici, ovo vrijedno izdanje predstavljeno je 7. jula i bugarskoj javnosti.

“Fototipsko izdanje Prazničnog mineja predstavlja vrhunac projekta Matice crnogorske Crnogorsko ćirilsko štamparstvo XV i XVI vijeka, u okviru kojeg je realizovana istoimena izložba i publikovano fototipsko izdanje Psaltira s posljedovanjem (1494) iz Crnojevića štamparije kao suizdavački poduhvat sa Bugarskom akademijom nauka (BAN). Riječ je o zanatski i umjetnički najvrednijoj knjizi odštampanoj u Vukovićevoj štampariji u Veneciji. Knjiga je štampana u 500 numerisanih primjeraka i u originalnom formatu. Sastavni dio fototipskog izdanja čini i dodatak, koji sadrži tekstove urednice izdanja dr Marije Polimirove i prof. dr Božidara Šekularca na crnogorskom, bugarskom i engleskom jeziku. Štampanje ovog fototipskog izdanja finansijski je pomogao Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada Podgorica”, saopšteno je iz Matice crnogorske.

Iz Matice su podśetili da “ugled crnogorskog štamparstva XV i XVI vijeka i Božidara Vukovića Podgoričanina, velikana crnogorske kulture daleko prevazilazi granice naše zemlje što je potvrdila i promocija u Sofiji.”

Doc. dr Krasimira Aleksandrova, direktorica Nacionalne biblioteke „Sveti Ćirilo i Metodije“ je na promociji istakla da je „fototipsko izdanje rezultat plodne saradnje Narodne biblioteke Bugarske i Matice crnogorske.”

“Osim pet primjeraka ove izvanredne ranoštampane knjige, u našim fondovima čuvamo još 9 primjeraka ostalih izdanja crnogorskog štampara. Za naše zbirke posebno su važne i vrijedne crnogorske inkunabule, pohranjene u fondovima Narodne biblioteke „Sv. sv. Ćirilo i Metodije“. Ukupno posjedujemo pet primjeraka od dva izdanja Cetinjske štamparije – četiri primjerka Oktoiha prvoglasnika i jedan Psaltir s posljedovanjem, koje je štampao crnogorski jeromonah Makarije na Cetinju 1494. i 1495. godine,“ kazala je Aleksandrovna.

Predśednik Matice crnogorske Dragan Radulović zahvalio je „na plodnoj saradnji vodećim bugarskim institucijama kulture, s kojima je Matica crnogorska uspjela da savremenoj publici omogući uvid u ljepotu renesansnih knjiga crnogorskih štamparija XV i XVI vijeka“. Program je završen otvaranjem Crnogorskog ugla – Montenegrin corner, u Nacionalnoj biblioteci Bugarske sa stalnom postavkom crnogorskih knjiga u izdanju Matice crnogorske i Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“, koji su zajednički otvorili direktorica Krasimira Aleksandrova i Dragan Radulović, predśednik Matice crnogorske. Nacionalna biblioteka Bugarske je ovim povodom priredila i izložbu knjiga iz svojih fondova koje se tiču Crne Gore. O predstavljenim izdanjima je ispred Nacionalne biblioteke Bugarske govorila Bojana Minčeva.