Foto: Luka Ratković

Podgorica (www.standard.co.me) – Profesor Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, Vladimir Vojinović saopštio je da hrabri izjava ministra prosvjete Miomira Vojinovića da ministarstvo kojim upravlja neće dozvoliti uvođenje vjeronauke u javne škole.

“Želim da vjerujem da to jeste i principijelni stav gospodina Vojinovića i da ima integriteta da se odupre vjetrovima koji su uhvatili Crnu Goru u trenutku slabosti njenih institucija, pa žele da zanavijek izmijene njeno lice.

Međutim, garancija da Crna Gora ne uvede vjeronauku jeste i čin korigovanja Ugovora sa Crkvom Srbije, iz koga treba izbaciti član koji se odnosi na mogućnost realizovanja vjerske nastave u javnim školama. Jer, ako naš Opšti zakon to i zabranjuje, ugovoropisci su jasno pokazali da im je namjera da taj zakon promijene. Prvi test raspoloženja je upravo Ugovor”, rekao je Vojinović.

On očekuje da ministar Vojinović, a u skladu sa jutrošnjom izjavom, u petak na sjednici Vlade bude protiv potpisivanja ovako štetnog Ugovora.