Gradonačelnik Minhena Diter Rajter je diregentu Valeriju Gergijevu postavio ultimatum da se ogradi od napada Rusije na Ukrajinu ili da napušti Minhensku filharmoniju. Rus Gergijev je prijatelj i otvoreni simpatizer Vladimira Putina. (dpa – standardna prava upotrebe) Foto: Peter Kneffel/dpa, Credit: Peter Kneffel/dpa

Berlin – Njemački umjetnici i ustanove kulture pokazuju solidarnost s građanima Ukrajine poslije napada Rusije na tu zemlju. Istovremeno, iz Njemačke, kao i iz mnogih drugih djelova svijeta, ide poruka da je nemoguća saradnja s umjetnicima i institucijama koje podržavaju ruskog predśednika Vladimira Putina.Nje

Pred Njemačkim pozorištem u Berlinu nekoliko umjetnika, među njima glumac Ulrih Mates i književnica Marion Braš, čitalo je u utorak veče djela ukrajinskih autora.

Moto okupljanja glasio je “Ostati povezan,” a na jednom plakatu je pisalo “Ostajemo ujedinjeni.”

Umjetnički direktor Ulrih Kuon je rekao da je pozorište prije samo nekoliko mjeseci otvorilo mali festival “Radar istok.”

“Niko od nas tada nije ni slutio kakve će nas strahote zadesiti ovih dana.”

Kuon je kazao da umjetnost i pozorište čine vidljivim distopije i strahote koje ljudi sebi priređuju. “Umjetnost uvijek radi na praktičnom prevazilaženju ovih distopija,” rekao je Kuon.

Umjetnici na situaciju reaguju stvaralaštvom, muzikom, književnošću. “Time se naša solidarnost ne završava, ali to su sredstva sa kojima radimo,” rekao je Kuon.

“Parola ‘Ostati povezan’ mi se čini najvažnijom. To znači da ne dozvolite da vas razdvoje, iako je održavanje veze izuzetno teško.”

Prethodno, gradonačelnik Minhena Diter Rajter je iz gradske filharmonije izbacio Valerija Gergijeva, ruskog dirigenta, simpatizera i prijatelja predśednika Rusije Vladimira Putina.

Rajter je dirigentu u petak dao rok do poneđeljka da se “jasno i nedvosmisleno” ogradi od Putina i napada na Ukrajinu. Gergijev u međuvremenu nije rekao ništa.

Poruka orkestru, njegovoj publici, javnosti i gradskoj upravi bila je uslov da nastavimo zajedno, rekao je Rajter.

“Očekivao sam da će preispitati i revidirati svoj veoma blagonaklon stav prema ruskom vladaru. On to nije učinio.”

Sličnu izjavu od Gergijeva je zahtijevala i Milanska skala, a njegov nastup planiran za april u utorak je otkazala Pariska filharmonija.

Roterdamski filharmonijski orkestar takođe je prekinuo dugogodišnju saradnju s ruskim dirigentom. Otkazan je i festival Gergijev u Roterdamu u septembru koji je osnovao sam dirigent.

“Razdor je nepremostiv,” rekla je predstavnica orkestra.

Gergijev je, suočen s pritiscima, podnio ostavku na mjesto počasnog predśednika Međunarodnoga festivala Edinburg. Saradnju s Gergijevim još u poneđeljak je prekinuo i njegov minhenski agent.

Njujorška Metropoliten opera je objavila da više neće da sarađuje sa umjetnicima ili institucijama koje podržavaju Putina.

Autor: Britta Schultejans – Minhen; prevodilac: Danka Nikolić – Beč; urednik: Miloš Mitrović – Beograd