Foto Credit: Jan Woitas/dpa-Zentralbild/dpa

Frankfurt – Za Njemačku književnu nagradu ove godine u konkurenciji je 202 romana, što je treći najveći broj do sad. Pobjednik će biti proglašen u oktobru, saopštilo je Udruženje njemačkih knjižara u utorak u Frankfurtu.

Njemačka književna nagrada vrijedna 25.000 eura jedno je od najvažnijih priznanja za autore koji pišu na njemačkom i postoji od 2005. godine. Prošle godine je pripala književnici Antje Ravik Štrubel i njenoj “Plavoj ženi” koja je pobijedila u konkurenciji 197 romana.

Žiri u višestepenom procesu najprije bira 20 romana koji ulaze u širi izbor, a tačan spisak biće poznat 23. avgusta. Potom ide uži izbor od šest najboljih romana, koji će biti objavljen u septembru.

Predśednica žirija ove godine je Mirijam Ce iz radija Dojčlandfunk kultura.

Članovi žirija su još, pored ostalih, i jedan književni kritičar i predstavnici knjižara. Od 124 izdavačke kuće koje učestvuju, 83 su iz Njemačke, 22 iz Švajcarske, 19 iz Austrije i jedna iz Luksemburga.

Svaka izdavačka kuća ima pravo da kandiduje najviše dva romana. Od 202 romana koji su ove godine u konkurenciji, 12 je objavljeno prošle godine, 121 ovog proljeća, a 69 tek treba da izađe.

Žiri može da zatraži dodatne romane s liste preporuka izdavačkih kuća, koja obuhvata 124 romana.

Njemačku književnu nagradu dodjeljuje Fondacija za kulturu knjige i promociju čitanja Udruženja njemačkih knjižara.

Autor: Jan Brinkhus (Frankfurt); prevodilac: Aleksandra Nikić (Beč)