Foto Credit: Nicolas Armer/dpa

U Njemačkoj opada interesovanje za klasično djelo njemačke književnosti, Geteovog “Fausta”, utvrdilo je udruženje pozorišta. Istraživanje agencije dpa pokazuje da je “Faust” obavezna lektira u školama samo još u malom broju pokrajina.

U Bavarskoj će tako učenici ove školske godine pretposljednji put morati da čitaju “Fausta” na naprednijim časovima njemačkog jezika i književnosti.

U narednoj sezoni njemačka pozorišta planiraju samo dvije nove premijere te velike drame.

“To je veoma malo,” rekla je portparolka udruženja agenciji dpa. Već u pozorišnoj sezoni 2020/2021. godini “Faust”, prema podacima, “prvi put u mnogo godina nije bio na prvom mjestu kao najviše inscenirana drama.”

U Bavarskoj u septembru počinje predzadnja školska godina u kojoj je “Faust” prema nastavnom progamu obavezna lektira.

Od školske 2024/2025. godine tu dramu, koja važi za jedno od najvažnijih i najviše citiranih djela njemačke književnosti, bavarski gimnazijalci više neće morati da čitaju. Time završava gotovo jedan vijek u kojem je “Faust 1” bio obavezna lektira, iako tri decenije samo na naprednijim časovima njemačkog jezika.

Anketa dpa među pokrajinskim ministarstvima kulture pokazala je da je sada izuzetak da “Faust” još mora da se čita u gimnazijama.

Među tim izuzecima su pokrajine Hesen, Sarland, kao i Meklenburg-Zapadna Pomeranija i Saksonija. Jedan portparol ministarstva kulture Saksonije rekao je da u toj pokrajini djelo vide kao kulturno dobro i da zato sa njim treba da se upoznaju i niži razredi.

U Donjoj Saksoniji, sa druge strane, već 40 godina nije obaveza da učenici upoznaju priču o doktoru Faustu, njegovom đavolskom pratiocu Mefistu i njegovoj Grethen. Berlinski germanista Mihael Jeger, autor knjige “Faust: Drama moderne,” ne može da razumije odluku bavarskih školskih vlasti. “Upravo je Faust posebno pogodan da se teme tog vremena transponuju u današnje. Pogriješili su,” rekao je Jeger.