Foto: Narodno pozorište Beograd

Komad „Nora – Lutkina kuća“ Narodnog pozorišta iz Beograda, rađen po istoimenoj drami Henrika Ibzena, a u adaptaciji i režiji Tatjane Mandić Rigonat, biće sjutra igrana na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta od 20 sati.

Uloge tumače: Nada Šargin (Nora Helmer), Nenad Stojmenović (Torvald Helmer, advokat, Norin suprug), Hadži Nenad Maričić (Doktor Rank), Katarina Marković (Gospođa Kristina Linde), Goran Jevtić (Advokat Nils Krogstad) i Jelena Blagojević (Sluškinja), a kao Norina i Torvaldova djeca, učestvuju Teodora Milin/Luna Glišić, Lazar Laketa/Vuk Romanić i Uroš Marković/Aleksa Vulović.

Izbor muzike potpisuje rediteljka, scenografiju Branko Hojnik, kostime Ivana Vasić, originalnu muziku Irena Dragović, dok je Jelena Tvrdišić autorka video rada. Ljiljana Mrkić Popović bila je zadužena za scenski govor, a Igor Koruga za scenski pokret. Komad se igra u prevodu Ljubiše Rajića.

„’Nora – Lutkina kuća’ je prvi dramski bestseler, prevratnička drama koja je pronijela Ibzenovu slavu širom svijeta, uzdrmala pozorišne scene i savjest ondašnjih građana, inspirisala mnoge umjetnike, pokrenula polemike koje i danas traju. Ibzen je naslikao ženu suočenu sa dubokom dramom, ali veliku i snažnu da se ponese s njom i preuzime odgovornost za svoj život, postavljajući suštinsko pitanje samoj sebi: ko je ona, objekat ili subjekat, šta su njene misli, a šta naučeni, nametnuti obrasci ponašanja o braku, muško-ženskim odnosima, porodici, društvu. Nora je prva koja je rekla Ne! hipokriziji. Rekla je Ne! patrijarhalnoj dogmi, a da je pisac ipak nije odveo u propast, ludilo, samoubistvo. Ona nije ni Ana Karenjina ni Ema Bovari. U Norin lik Ibzen  je upisao nalog koji je dao i sebi i drugima: Postati svoj!”, zapisala je rediteljka Tatjana Mandić Rigonat.