Knjiga „Pripovijesti“ autora Jovana Nikoladisa objavljena je nedavno u izdanju ulcinjskoga Doma pisca, a u pitanju je 5. knjiga edicije Samostalna izdanja Jovana Nikolaidisa.

Nova pripovjedačka knjiga donosi 10 narativa, u kojima se srijećemo s prepoznatljivim pripovjedačkim bravurama i mediteranskom atmosferom, ispunjenom grijehovima, zabranima i ljepotom.

S jednim od tih novih Nikolaidisovih narativa čitaoci su imali priliku da se upoznaju putem časopisa Fokalizator, a taj tekst može se pročitati i na portalu https://fokalizator.me/bijeg/.

Kritika je u Nikolaidisovim ranijm ostvarenjima primijetila splet pripovjedačkih postupaka i narativnu igru glasovima i statusom vremena, te autorovu sklonost postmodernim obrascima, ali antiutopijskim modelima pripovijedanja.

Jovan Nikolaidis rođen je 1950. godine u Ulcinju. Diplomirao je u Sarajevu, na Filozofskome fakultetu. Nakon početka rata prešao je u Ulcinj, đe je osnovao izdavačku kuću Plima. Autor je više pjesničkih i proznih knjiga. Pokretač je brojnih projekata iz domena kulture, upućenih na suživot i toleranciju.

Nikolaidis

Nikolaidisova aktivnost na polju učvršćivanja odnosa među kulturama regiona ima nesagledivu vrijednost, ne samo u činjenici da je devedesetih godina prošloga vijeka pokrenuo časopis Plima Batica, već zato što je izdavačka kuća Plima, i kroz istoimeni časopis (Plima i Plima plus), vodila neisrcpnu bitku za afirmaciju suživota i tolerancije među konfesijama i nacijama na Balkanu.

Izdavačka kuća Plima i njen časopis, međutim, nijesu morali da sačekaju promjenu vlasti u Crnoj Gori (2020) da bi ostali bez podrške resornoga ministarstva na konkursima za sufinansiranje kulturno-umjetničke produkcije. Plima je tako postala prva žrtva promjene zakonske regulative (2012), prema kojoj resorno ministarstvo nije moglo dijeliti novac za izdavaštvo nevladinim organizacijama. Tako je Crna Gora ostala bez veoma značajne produkcije u domenu književnosti. A o tome koliko je izdavačka kuća Plima učinila za razvitak crnogorske književnosti svjedoči podatak da su bezmalo svi vrijedni autori starije, srednje i mlađe generacije objavljivali svoje rukopise u toj kući i njenim glasilima.

Časopis Fokalizator i članovi redakcije na koje je Jovan Nikolaidis tokom njihove karijere uticao i utiče iskustvom i razumijevanjem suptilnih odnosa među kulturama, slijede uredničke strategije čuvanja i poboljšanja multietničkoga sklada kojima je Plima bila posvećena.