Foto: Fokalizator

Podgorica – Roman “Hansenova djeca” Ognjena Spahića objavljen je nedavno u izdanju Fokalizatora, a uz finansijsku podršku Sekretarijata za kulturu i sport Glavnoga grada Podgorice.

Ovo izdanje jednoga od najprevođenijih romana savremene crnogorske književnosti, koje je najprije objavljeno u Zagrebu, steklo je status romana generacije.

Ognjen Spahić
(foto: Roko Crnić)

Ognjen Spahić rođen je u Podgorici, Crna Gora, 1977. Objavio je knjige kratkih priča Sve to, Zimska potraga i Puna glava radosti te romane
Hansenova djeca, Masalai, Calypso i Pod oba Sunca. Za roman Hansenova djeca dobio je 2005. godine nagradu “Meša Selimović” te nagradu Ovid Festival Prize, a za knjigu Puna glava radosti Nagradu Evropske unije za književnost za 2014. godinu. Knjige su mu prevedene na francuski, mađarski, arapski, španski, poljski, talijanski, engleski, slovenački, makedonski, rumunski, ukrajinski, turski, albanski i bugarski.

Po Spahićevom romanu Pod oba Sunca nedavno je u Kraljevskom pozorištu Zetski dom premijerno izvedena pozorišna predstava.

Spahića su, iako je među najprevođenijim piscima srednje generacije crnogorskih književnika, mimoilazila crnogorska državna priznanja.

U pogovoru romana, urednik Fokalizatora Vladimir Vojinović zapisao je da “roman Hansenova djeca Ognjena Spahića nije manje aktuelan ni deceniju i po od objavljivanja, (…) zato što su njegovi umjetnički kvaliteti takvi da je taj rukopis sebi osigurao mjesto u svim budućim studijama o crnogorskoj književnosti.”

Roman “Hansenova djeca” naćiće se u prodaji tokom sljedeće sedmice.