Memorijal žrtvama Holokausta u Berlinu  (Foto Credit: Julian Stratenschulte/dpa)

Pariz (dpa) – Žorž Mandel je bio francuski novinar i ministar, protivnik nacizma i antisemitizma. Nacisti su ga opljačkali, zatvorili u logor i ubili. Njemačka je u petak vratila njegovim nasljednicima pet knjiga iz njegove opljačkane biblioteke.

Francuska premijerka Elizabet Born je na svečanoj predaji knjiga u Parizu ocijenila da taj čin dokazuje kako za pravdu nikada nije prekasno, ali je dodala da je put još dug do punog obeštećenja.

Ukradene knjige su, prema francuskim podacima, bile u Državnoj biblioteci u Berlinu i Državnoj biblioteci pokrajine Saksonija.

Njemački vojnici su ih ukrali poslije okupacije Francuske 1940. godine, pljačkajući Mandelov stan i njegovu biblioteku sa oko 15.000 knjiga.

Mandel je bio saradnik Žorža Klemensoa u novinarstvu i politici. Bio je i ministar pošte, a kratko pred pad Francuske imenovan je za ministra unutrašnjih poslova.

Bio je i glasan kritičar jačajućeg nacizma u suśednoj Njemačkoj.

Nacisti su ga uhapsili 1940. godine i poslali u koncentracioni logor, a ubili su ga kao pripadnika pokreta otpora u jednoj šumi južno od Pariza 1944. godine.

Autor: Rachel Boßmeyer (Pariz); prevodlac: Vladimir Tintor (Beograd)