Foto: Luka Ratković

Crnogorska književnost za đecu i omladinu ostala je bez jednoga od svojih najznačajnijih autora. Prije tri dana napustio nas je Dušan Đurišić, u 91. godini života.

Dušan Đurišić rođen je 19. juna 1932. godine u Gradinju kod Caribroda, današnjeg Dimitrovgrada. Gimnaziju je završio u Titogradu, a studije srpskohrvatskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Skoplju.

Skoro da nema književnoga roda u kome se nije oprobao, a ostvarivao se i kao književni kritičar, prevodilac i prepjevalac, antologičar, izdavač. Tokom činovničke karijere, obavljao je poslove direktora biblioteke „Radosav Ljumović“, IK „Trag“ u Titogradu, rukovodioca Odsjeka za kulturu Republičkog sekretarijata za obrazovanje, kulturu i nauku Crne Gore, te predśednika Udruženja crnogorskih pisaca za đecu i mlade. Bio je i glavni i odgovorni urednik književnog lista za đecu „Osmijeh“.

Bio je predśednik Udruženja književnih prevodilaca Crne Gore, Udruženja crnogorskih haiđina, član Crnogorskoga PEN centra, Matice crnogorske i Crnogorskoga društva nezavisnih književnika. Pokretač je literarnih manifestacija za đecu: „Pod starom maslinom“ (1987), „Kraj zelene Zete“ (1993), „Podgorici s osmijehom” (1993).

Autor je brojnih knjiga za đecu i odrasle, prevoda, prepjeva i najpoznatiji je crnogorski antologičar poezije i proze za đecu. Godine 1970. osnovao je biblioteku za đecu „Sokolić“ i bio je volonterski urednik preko dvije stotine izdanja. Njegove pjesme, priče, prevedene su na četrdeset stranih jezika i nalaze se u lektirama i brojnim čitankama za osnovne škole, udžbenicima, zbornicima.

Dobitnik je dvadestak domaćih i međunarodnih priznanja i nagrada. Godine 2017. postao je član Svjetskog književnog udruženja za mir i kulturu i do sada je jedini crnogorski pisac koji је izabran za člana ove značajne asocijacije. Đurišić je do smrti neumorno radio na afirmaciji stvaralaštva za đecu i mlade, a posebnu energiju trošio je i na to da đeca i mladi u informatičkoj eri ne zapostave knjige,  časopise i čitanje.