Međunarodni festival KotorArt Don Brankovi dani muzike i ove godine jedan dio svog programa posvećuju mladim talentima. Već godinama unazad, kroz programski serijal KotorArt talenti, mladi, prespektivni muzičari Crne Gore dobijaju priliku da prikažu svoje umijeće, umjetnički se dodatno profilišu i steknu vrijedno iskustvo učestvovanja na festivalima. Mladi izvođači željni usavršavanja, dodatno znanje i vještine mogu da steknu na majstorskim radionicama koje će biti organizovane u okviru KotorArt akademije.

U ovom segmentu podrške mladima, i ove godine će se održati dvije majstorske radionice sa eminentnim, međunarodno priznatim profesorima i višestruko nagrađivanim umjetnicima. Majstorska radionica za flautu, pod stručnim rukovodstvom profesora Ljubiše Jovanovića održaće se u periodu od 18. do 20. jula, dok će se majstorska radionice za klavirpod rukovodstvom profesora Kemala Gekića, održati od 9. do 11. avgusta.

Rok za prijavu je 21. maj 2023. godine. Sve dodatne informacije mogu se pronaći na internet stranici Festivala, putem OVOG LINKA

Podrška talentovanim muzičarima je i ove godine jedan  od ciljeva KotorArt Don Brankovih dana muzike. U tom smislu, poseban vid usavršavanja predstavlja KotorArt akademija, koja nastavlja tradiciju održavanja majstorskih radionica započetu još prije dvije decenije, od samih festivalskih početaka. Drago nam je da možemo pružiti priliku nadarenim mladim umjetnicima da se okupe u Kotoru kako bi dodatno usavršili muzičke vještine, stekli nova znanja i razmijenili iskustva sa vršnjacima iz različitih zemalja”, istakli su iz PR službe Festivala.

Flautista Ljubiša Jovanović Diplomirao je i magistrirao u klasi Miodraga Azanjca, u Beogradu, a usavršavao u klasi Kristijana Lardea u Parizu. Njegova bogata koncertna aktivnost uključuje mjesto solo flaute u Simfonijskom orkestru Beogradske opere i baleta, Simfonijskom orkestru Radio Televizije Beograd i Beogradskoj filharmoniji, kao i više od hiljadu i petsto resitala na svim značajnim festivalima u bivšoj Jugoslaviji, u zemljama Evrope, u Kini, Rusiji, Alžiru, Južnoj Africi, Argentini. Tokom više od četiri decenije premijerno je izveo preko sto djela srpskih kompozitora. Stalni je član Ansambla za novu muziku i trija Anima. Dobitnik je brojnih nagrada i nosilac značajnih priznanja kao što su Zlatni Beočug, Godišnja nagrada Udruženja muzičkih umetnika Srbije, Zlatna medalja Beogradske filharmonije, Srebrna medalja Univerziteta umetnosti, Nagrada Aleksandar Pavlović Udruženja kompozitora Srbije, Povelja Drugog programa Radio Beograda, Nagrada revije za klasičnu muziku Muzika klasika, Plaketa Kolarčeve zadužbine, Velika zlatna plaketa Sreten Stojanović Univerziteta umetnosti u Beogradu. Redovni je profesor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, a majstorske kurseve održava širom svijeta. Osnivač je Profesionalnog ansambla Camerata Serbica i festivala BUNT.

Kemal Gekić, jedan od najistaknutijih pijanista svoje generacije, prepoznatljiv je po originalnom pristupu muzičkoj interpretaciji, ekspresivno i tehnički perfektnoj, često provokativnoj i intrigantnoj. Redovno nastupa po čitavoj Evropi, Sjedinjenim Američkim Državama, Bliskom i Dalekom istoku, Kanadi, Rusiji, Japanu, Jugoistočnom Pacifiku i Egiptu. Mnoge zemlje Južne Amerike pokazale su veliko interesovanje za njegovo muziciranje. Pune sale na Gekićevim koncertima u Japanu privukle su pažnju mnogih univerziteta i konzervatorijuma u kojima održava brojne majstorske kurseve. Njegov kompakt-disk objavljen za Izdavačku kuću Naxos, s transkripcijama Rosinija – Lista, osvojio je Rosetu, Nagradu muzičkog vodiča Penguin, dok se njegov tonski zapis za JVC, s Transcendentalnim etidama Franca Lista, smatra najboljim u istoriji pijanizma. Studirao je klavir, u klasi prof. Jokuton Mihailović na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gdje je potom započeo pedagošku karijeru. Radi kao profesor na Međunarodnom univerzitetu Floride u Majamiju (SAD) i kao gostujući profesor na brojnim univerzitetima i akademijama širom svijeta. Član je žirija na brojnim međunarodnim klavirskim takmičenjima. Doživotni je član Američkog Listovog društva i ekskluzivni umjetnik za kompaniju Stenvej.