Foto: FIAT

Ovogodišnji 38. Festival internacionalnog alternativnog teatra – FIAT biće održan održaće se od 8. do 17. septembra u Podgorici ali i drugim gradovima Crne Gore, a organizatori ove godine očekuju još veći broj i umjetnika i publiku iz cijelog svijeta.

Na ovogodišnji poziv stiglo je 77 aplikacija iz: Italije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, V. Britanije, Poljske, Norveške, Portugalije, Njemačke, Srbije, Španije, Bugarske, Slovačke, Rumunije, Irana, Sjeverne Makedonije, Austrije, Izraela, Francuske, Litvanije, Češke, Grčke, Egipta, Kazahstana i Belgije.

Selekcija predstava je u toku, dok se, s druge strane, istovremeno odlučuje koliki će iznosi iz budžeta Ministarstva kulture i medija i Glavnog grada Podgorice biti izdvojeni kako bi program festivala bio zaokružen. Osim glavnog, program će činiti i prateće radionice, izložbe, koncerti, filmski, književni i drugi programi kreativne industrije.

Foto: FIAT

FIAT okuplja profesionalne teatarske trupe koje se bave alternativnim, savremenim i eksperimentalnim izvođenjima. Predstavlja platformu za umjetničke izraze koji se ne prilagođavaju uobičajenim konvencijama i tradicijama, već otvaraju prostor za inovativne, izazovne i provokativne forme teatarskog izražavanja.

Ove godine dio je projekta GAIA Evropskog festivalskog fonda za mlade umjetnike – EFFEA, koji sufinansira Evropska unija. Tako će FIAT učestvovati u stvaranju predstave koja se bavi temom klimatskih promjena i čiji je cilj podizanje svijesti o zaštiti životne sredine. Lider projekta je italijanska trupa ErosAntEros (IT), a komad će biti izveden na tri festivala: Polis u Raveni, Međunarodnom pozorišnom festivalu MOT u Skoplju i na FIAT-u.