Foto: Podgorica.me

Treća manifestacija “Dani Dragana Radulovića” počela je danas svečanim događajem u sali Marko Miljanov Narodne biblioteke “Radosav Ljumović” u Podgorici.

Tom priliko biće uručena književna nagrada koja nosi ime našeg proslavljenog dječijeg autora. zatim je na platou ispred Biblioteke predviđeno izvođenje dječije predstave “Snežana bez patuljaka” Kulturnog centra “Čigralište” iz Podgorice.

“Uz poeziju Dragana Radulovića, djeca će recitovati pjesme koje su nastale u radionicama kreativnog pisanja ‘Pisalići majstorići’, podstaknuti stihovima znamenitog stvaraoca, ali i njegovim poznatim TV serijalom ‘Iščašene bajke’. Učesnici radionice su tom prilikom ilustrovali stihove po izboru, pa u maju slijedi i objavljivanje publikacije koja će pored poezije Dragana Radulovića obuhvatiti i dječije radove”, navodi se u najavi događaja.

Uslijediće otvaranje izložbe “Dječija književnost i muzika – Children’s Literature and Music” studenata Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja. Jelena Ćosović, Tamara Drljević, Iana Egorova, Tamara Femić, Ana Ivanović, Marija Kaluđerović, Marko Kilibarda, Andrija Martinović, Milva Milić, Ivona Mirković, Nina Pejović, Itana Samardžić, Isidora Savićević, Jasmina Šuntić, Miloš Ušćumlić, Emilija Vrzić, Jelena Vujović i Tereza Živković predstaviće svoje plakate na temu “Magija zvuka: dječija književnost i muzika”. Izložba je prateći program i svojevrsni uvod u konferenciju The Child and the Book koja će ove godine prvi put biti održana u Crnoj Gori sredinom maja, a domaćin je upravo podgorička biblioteka. Izložbu će otvoriti doc. dr Svetlana Kalezić Radonjić, kao koordinatorka pomenute konferencije, zatim sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Ana Medigović i prof. mr Suzana Pajović.

Program se sjutra nastavlja u podne promocijom zbornika “Moć i uloga književnosti za djecu i mlade u savremenom društvu” s istoimenog okruglog stola u podgoričkoj Biblioteci. Na promociji će govoriti prof. dr Dušanka Popović, prof. Svetlana Jovetić Koprivica i doc. dr Svetlana Kalezić Radonjić.

Foto: Podgorica.me

Razgovor s ovogodišnjom laureatkinjom Književne nagrade “Dragan Radulović” Jelenom Angelovskom biće upriličen od 15 sati, a vodiće ga bosanskohercegovački pisac za djecu i predsjednik žirija Šimo Ešić. O ovogodišnjem dobitniku odlučivali su i članice žirija Zorana Opačić, Svetlana Kalezić Radonjić, Ana Vitanova Ringačeva, te Valentina Radulović, a zajedno su imali zadatak da od dvadeset i šest naslova izaberu najbolji. Žiri je jednoglasno donio oduku da priznanje pripadne Angelovskoj za roman “Mika” (Službeni glasnik, Beograd, 2022) sa ilustracijama Luke Tilingera.

Jelena Angelovski (1980, Pančevo) diplomirala je na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na Кatedri za srpsku književnost. Nakon magistrature, odbranila je doktorsku disertaciju “Prozni opus Aleksandra Tišme”. Radila je kao bibliotekar u Gradskoj biblioteci u Pančevu, a potom kao nastavnica srpskog jezika u Osnovnoj školi “Jovan Jovanović Zmaj”. Bila je mentor i nastavnik u Grupi za kreativno pisanje i srpski jezik Regionalnog centra za talente “Mihajlo Pupin”. Učestvovala je u izradi tri udžbenika za srpski jezik u izdanju “Eduke” iz Beograda. Od 2018. živi u Švajcarskoj, gdje predaje maternji jezik i kulturu djeci srpskog porijekla. Кraće prozne bilješke o svojim imigrantskim iskustvima objavljuje na blogu stelovanjeglave.com. Na svom jutjub kanalu emituje kratke video sadržaje namijenjene djeci u dijaspori i matici, usmjerene ka olakšavanju čitanja i pisanja (serijali “Čitam, slušam i razumem” i “Кako da napišem”).