Urednici Fokalizatora Andrej Nikolaidis i Vladimir Vojinović učestvovaće u petak u Podgoričkom plenumu: QUO VADIS, BALKAN?, koji će se u petak i subotu, u organizaciji Centra za građansko obrazovanje, Fondacije Friedrich Ebert i Regionalne akademije za razvoj demokratije, održati u Hotelu CUE.

Nikolaidis i Vojinović nastupiće u okviru trećega panela skupa, na temu “Iz ugla publicista, novinara i pisaca: Kako možemo biti glasniji?”, a u razgovoru će učestvovati i Boris Pavelić, Velma Šarić, Vesna Mališić i Dragan Bursać.

Dvodnevni skup političara i intelektualaca regiona počeće u petak u 10 sati panelom “Učešće i uticaj građana/ki i OCD u borbi protiv desnog ekstremizma i mizoginije u javnoj sferi”, izlaganjima dr Maxa Brändlea, direktor Regionalne kancelarije za Srbiju i Crnu Goru Fondacije Fridrih Ebert, Balše Božovića, izvršnoga direktora Regionalne akademije za razvoj demokratije, Daliborke Uljarević, izvršne direktorke Centra za građansko obrazovanje (CGO), Maje Raičević, izvršne direktorke Centra za ženska prava, Demuša Šaše, izvršnoga direktora Evropskoga instituta za politiku sa Kosova, te Kalinke Gaber, državne savjetnice u Vladi Śeverne Makedonije.

U drugome panelu “Iz ugla političara: Šta se desilo sa socijaldemokratskom idejom i praksama u regionu?”, učestvuju Ranko Krivokapić, Duško Marković, Vesna Pusić, Nataša Vučković, Josip Juratović i Saša Magazinović.

Tokom drugoga dana skupa, u subotu, u okviru dva panela “Pozicija istoričara: Da li istorija pripada prošlosti?” i “Šta dalje političari i OCD socijaldemokratske orijentacije mogu uraditi?” nastupiće Ivo Goldštajn, Milivoj Bešlin, Dubravka Stojanović, Husnija Kamberović, Adnan Prekić, Ivan Vuković, Benjamina Karić, Danijel Server i Stipe Mesić. Prenos skupa biće emitovan putem kanala i aplikacija YouTube, Zoom i Facebook.