Foto Credit: Peter Kneffel/dpa

Ruska okupacija Ukrajine izazvala je turbulencije i u sferama umjetnosti u Evropi i svijetu, a mediji skoro svakodnevno izvještavaju o novim međusobnim sukobima, kao i sve češćim javnim bojkotima onih umjetnika koji podržavaju rusku agresiju.

Zvuči nevjerovatno, ali određen broj umjetnika s međunarodnim priznanjima i zavidnim statusom u zajednici umjetnika, podržavaju politiku ruskoga predśednika Vladimira Putina i aktivnosti ruske vojske.

Tim povodom nedavno je dospio u fokus medija regiona i Emir Kusturica, kome su pojedini festivali otkazali gostoprimstvo i oduzeli priznanja.

U četvrtak je Kusturica u Hramu Svetoga Save u Beogradu primio Svetosavsku povelju i tim povodom održao beśedu, saopštivši da je “rat u Ukrajini dugo pripreman uz asistenciju Pentagona”.

Portal N1 prenio je njegove riječi a Kustrica je tvrdio da je taj rat “zapravo rat protiv pravoslavlja i svega što jedna autentična kultura predstavlja kao glavnu prepreku na putu transhumanizma – pretvaranja ljudi u ono što je provjereno“.

“Ukrajinska Vlada je pronacistička i okrenula se protiv naroda Donjecka i Donbasa samo zato što su željeli prijateljstvo s Rusijom i da žive po svojim principima i u svojoj kulturi… Mi tek sad počinjemo da shvatamo prirodu nacizma, jer su njegovi korijeni prekriveni emocijama oslobađanja u Drugome svjetskom ratu. I da li je na kraju bilo bolje i jeftinije, a to je moje obzirno pitanje, da su preśednici sa Zapada prisustvovali proslavi nekoliko godina na Paradi pobjede u Moskvi, umjesto što sad gledaju tu paradu uživo? Nema sumnje da bi bilo bolje, ali je sigurno da su oni tada znali ono što nama u to vrijeme nije bilo poznato“, prenio je N1 Kusturičine riječi.

Kusturica je, inače, dva dana prije početka aktuelne ruske invazije na Ukrajinu prihvatio ponudu tamošnjega ministra odbrane Sergeja Šojgua da preuzme funkciju direktora Centralnoga pozorišta ruske armije u Moskvi.

Odgovor na takav odnos reditelja prema situaciji u Ukrajini izazvao je niz reakcija, među kojima je i katalonsko uskraćivanje gostoprimstva Kusturici, kome su u Braseloni organizatori otkazali koncert zbog toga što podržava Vladimira Putina.

U sličnoj je situaciji i dirigent Minhenske filharmonije Rus Valerij Gergijev, kome je uručen otkaz jer je odbio da se ogradi od ruskoga predśednika Vladimira Putina. Njemačka agencija dpa prenijela je reakciju ruske kritičarke umjetnosti Ekaterine Degot, koja ja izjavila da su minhenske vlasti pravilno postupile.  

Zvučan je bio stav Degot o ruskome društvu, budući da je kazala da “umjetnost i kultura u ruskome društvu treba da pomognnu da preživi fizički i intelektualno, u egzilu i u samoj Rusiji.”

“Aktivisti protiv Putina u Rusiji bukvalno moraju da spasavaju glavu jer su u ogromnoj opasnosti, a kada pobjegnu, ostaju zaglavljeni u suśednim zemljama bez evropskih viza,” kazala je Degot. Dpa je prenijela njen apel da se pomogne ruskim disidentima.