Dramski pisac i predavač na Fakultetu dramskih umjetnosti mr Aleksandar Radunović održaće u srijedu u 18:30 sati, u Američkome uglu na Cetinju, predavanje i diskusiju s publikom na temu ” Značaj Oskara u savremenome svijetu.”

Iz Američkoga ugla je saopšteno da će tom prilikom prisutni obraditi niz aktuelnih tema, od uticaja Oskara na procese u društvu i društvene prilike, pa sve do razloga uspjeha južnokorejskih filmova.

Tokom predavanja i diskusije biće riječi i o primjerima režisera ili filmova koji su dobili ovu prestižnu nagradu (a po relevatnim izvorima nijesu trebali) i kakve je to reperkusije izazvalo u filmskome svijetu ili u širim društvenim okvirima. Osim toga, prisutni će problematizovati najeklatantnije primjere u vezi režisera ili filmova koji nijesu dobili Oskara a po ocjenama kritike je trebalo da se to desi, te pokušati razmotriti razloge zbog kojih se to desilo.

“Što nam odabir filmova, tj. teme kojima se bave i poetike autora filmova koji će se takmičiti u konkurenciji za Oskara govore o savremenom svijetu”,  takođe je jedan od motiva razgovora.

Aleksandar Radunović  Popaj rođen je 1971. godine na Cetinju.  Diplomirao je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, diplomu master studija stekao na FDU u Beogradu, a zaposlen je na FDU na Cetinju, đe drži nastavu iz oblasti dramaturgije. Drame su mu nagrađivane i izvođene u zemlji i regionu. Scenarista je i koscenarista u organizaciji The Books of Knjige, čiji je član od osnivanja. Takođe od osnivanja je član grupe Perper. Komponovao je muziku za dvadesetak pozorišnih predstava, sarađujući sa najznačajnijim režiserima iz Crne gore i regiona. S grupom Perper objavio je sedam CD-a, sa The Books Of Knjige jedan, a obavio je i dva samostalna albuma instrumentalne muzike Final countdown i Muzika za pozorište. Od 1995. godine, sa kolegama iz TBOK, na podgoričkom radiju  Antena M  vodi jednu od najslušanijih  emisija u regionu. Oženjen je i otac dvoje đece.

Tokom proljeća prošle godine Radunovićeva knjiga dramskih tekstova objavljena je u Fokalizatoru.