Foto: CNP/Duško Miljanić

Predstava „Proces“ nastala prema istoimenom djelu Franca Kafke, koje je adaptirala i režirala Dušanka Belada biće sjutra izvedena na sceni Studio Crnogorskog narodnog pozorišta od 20 sati.

Uloge su povjerene: Vukanu Pejoviću, Jeleni Minić, Jovanu Daboviću, Pavlu Bogojeviću i Stefanu Vukoviću.

Dramatizaciju teksta Belada je uradila sa Jovanom Boškovićem, koji je bio zadužen i za scenografiju, kostimografkinja je Gordana Bulatović, kompozitorka Marija Mitrović, a izvršna producentkinja Janja Ražnatović.

„Osnovnu ideju predstave predstavlja nečovječnost sistema koji je stvorio čovjek. Život pojedinca u sistemu nije po mjeri čovjeka. Mračna je dubina u kojoj se na kraju podjednako utapaju svi slojevi društva jer, ma koliko izgledalo nemoguće, svaki pojedinac, pa i tvorac sistema, u sukobu sa aparatom na kraju plati danak. Jeziva je činjenica da se čovjekov aparat otrgao kontroli, višestruko nadmašio njegovu moć i bez pravila se usmjerava na pojedince. Ovakav sistem, između ostalog, igra i na kartu krhkosti čovjeka u njegove urođene sklonosti ka osjećanju krivice“, zapisala je rediteljka o ovoj predstavi.