Foto: Matica crnogorska

Izdanja i postavke Matice crnogorske biće uskoro predstavljene češkoj kulturnoj javnosti. To je danas dogovoreno tokom posjete ambasadorke te zemlje Janine Hrebičkove i njene zamjenice Petre Ali Dolákove ovoj instituciji.

Generalni sekretar Ivan Ivanović i urednik časopisa Matica i član Savjeta Marko Špadijer gošćama su prezentovali projekte Matice crnogorske, njen društveni status, kao i stavove o crnogorkoj kulturi i jeziku.

Povod za posjetu diplomatskih predstavnika bila je „Istorija Crne Gore“ češkog istoričara Františeka Šisteka koju je nedavno objavila Matica crnogorska.

„Zaključeno je da programski ciljevi i vrijednosti koje afirmiše Matica crnogorska ovu identitetsku instituciju čine partnerom za realizaciju zajedničkih progama sa institucijama kulture i nauke Republike Češke. Pored dogovora o organizaciji promocije Šistekove knjige razgovarano je i o prezentaciji izdanja i izložbi Matice crnogorske češkoj kulturnoj javnosti. Otvorena je mogućnost za organizovanje predavanja i gostovanja čeških profesora u Matici crnogorskoj“, istakli su iz ove institucije.

Hrebičkova je izrazila zadovoljstvo što ima priliku da posjeti instituciju čiji rad prati od devedesetih godina prošlog vijeka. Takođe je istakla kako će se založiti za uspostavljanje što bližih veza i saradnju čeških institucija kulture i univerziteta sa Maticom crnogorskom.

„Vjerujemo da je ovo prilika da se, nakon bliske saradnje sa više zemalja iz regiona i bugarskim institucijama kulture, uspostave kvalitetne relacije sa srodnim ustanovama i u Republici Češkoj“, naveli su iz Matice crnogorske.