Foto: Matica crnogorska

Obimno djelo “Istorija Crne Gore” češkog istoričara i akademika dr Františeka Šisteka biće śutra predstavljeno u Muzejima i galerijama Podgorice od 19 sati.

Na promociji izdanja Matice crnogorske, koju ta institucija organizuje sa Ambasadom Republike Češke u glavnom gradu, osim autora govoriće i ambasadorka Janina Hrebičkova, istoričari dr Dragutin Papović i dr Adnan Prekić, te Novica Samardžić u ime izdavača, dok će veče moderirati dramska umjetnica Ivana Mrvaljević.

Kako su ranije istakli iz Matice crnogorske, “Istorija Crne Gore” predstavlja prevod pregleda istorijskih dešavanja u našoj zemlji od najstarijih vremena do ulaska Crne Gore u NATO, a koje Šistek 2017. godine objavio u prestižnoj ediciji Istorija država izdavača Lidove noviny iz Praga. Riječ je o trećem naslovu češkog autora koji je Matica crnogorska objavila, nakon knjiga: “Naša braća na jugu – Češke predstave o Crnoj Gori i Crnogorcima 1830–2006” (2009) i “Narativi o identitetu – izabrane studije iz crnogorske istorije” (2015).

„Istorija Crne Gore“ predstavlja krunu dosadašnjeg rada Františeka Šisteka na izučavanju crnogorske prošlosti i sadašnjosti, čime se bavi duže od dvije decenije. Autor je na knjizi radio od 2013. do 2017. godine i prilagođena je standardima pomenute edicije, koji su sadržani i u crnogorskom izdanju. Tekst na crnogorskom jeziku, osim nekih faktografskih ispravki i preciziranja, nije bitno mijenjan u odnosu na originalno češko izdanje.

Autor u predgovoru navodi da je „knjiga pisana za publiku za koju istorija Crne Gore predstavlja jednu uglavnom novu i nedovoljno poznatu stranu prošlosti Evrope, Balkana i bivše Jugoslavije. Nadam se da će ova knjiga ipak biti zanimljiva crnogorskoj i široj južnoslovenskoj publici. Vjerujem da će upravo zbog svoje donekle didaktičke tendencije, karakteristične za djela pisana za strance, ova knjiga biti korisna prije svega mladim čitaocima iz Crne Gore“.

Rukopis je s češkog preveo književnik i prevodilac Adin Ljuca, a urednik izdanja je Novica Samardžić. Recenzenti češkog izdanja su istoričari Ladislav Hladky iz Instituta za istoriju Češke akademije nauka u Brnu i Petr Stehlik Masarikovog univerziteta u Brnu, dok su redakturu i lekturu crnogorskog izdanja uradili profesori Fakulteta za crnogorski jezik i književnost sa Cetinja Aleksandar Radoman i Boban Batrićević.

Knjiga je obima 805 strana i pored predgovora ima jedanaest poglavlja koja prate istoriju Crne Gore od praistorije do Crne Gore nakon obnove nezavisnosti. Šistek je prilikom rada na knjizi koristio obimnu građu o čemu svjedoči spisak literature. Čitaocima je dostupan i registar na gotovo pedeset strana kao i biografija autora.