Foto: ISK

Promocija knjige “Vjerske zajednice i nacionalizmi u Crnoj Gori (1965–1991) autora Dragutina Papovića biće organizovana večeras u 18 sati u prostorijama Matice crnogorske, a o novoj Papovićevoj knjizi govoriće prof. dr Mladen Vukčević, Marko Špadijer i doc. dr Adnan Prekić.

“Tekstovi nastali nakon višegodišnjeg proučavanja literature o vjerskim zajednicama u Crnoj Gori sabrani su u novoj knjizi istoričara Dragutina Papovića. Radovi su najprije objavljeni u časopisima Matica, Acta histriae i Montenegrin journal for social science. Po dva rada se odnose na djelovanje Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Katoličke crkve, jedan je posvećen Islamskoj vjerskoj zajednici (IVZ), a posljednji rad se bavi javnim angažmanom vjerskih poglavara u ovome periodu i njihovim odnosima sa predstavnicima ondašnje crnogorske vlasti”, saopšteno je iz Matice.

U fokusu Papovićevih radova je uticaj vjerskih zajednica na politički život u socijalističkoj Crnoj Gori. Time su po mišljenju autora „pokazale da nijesu samo vjerske, već i institucije koje baštine i oblikuju nacionalne ideologije“.

“Zastupajući svoje nacionalizme poglavari najuticajnijih vjerskih zajednica su isticali da je zajednički život u viševjerskoj i multinacionalnoj Crnoj Gori uzvišena vrijednost, zbog čega u socijalističkom periodu gotovo i nije bilo primjera šovinizma”, navodi se u najavi.

Knjigu je objavila Matica crnogorska u okviru biblioteke Studije, kritike, eseji, a urednik izdanja je Marko Špadijer. Ovo je Papovićeva treća knjiga u izdanju Matice crnogorske nakon knjiga: „Protivnici vlasti u Crnoj Gori 1945–1948“ i „Intelektualci i vlast u Crnoj Gori 1945–1990“.