Foto: privatna arhiva

Podgorica – Promocija knjige „Polovina“ autorke Jelene Nelević, koju je nedavno objavio Fokalizator, biće organizovana večeras u Podgoričkoj knjižari u Ulici slobode, u 19 sati, a razgovor s autorkom vodiće književna kritičarka i novinarka Dragana Erjavšek.

Promociju organizuje Narodna biblioteka “Radosav Ljumović”, a dio je programa manifestacije Decembarska umjetnička scena, čiji je pokrovitelj Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada Podgorice.

Jelena Nelević  (Martinović) diplomirala na Filozofskom fakultetu u Nikšiću na Odsjeku za ruski jezik i književnost. Njene pjesme su postale dio brojnih antologija i časopisa za književnost. Prva zbirka pjesama naslovljena “Jedna trećina” objavljena je u ediciji izdavačke kuće Plima iz Ulcinja. Više od 20 godina je u novinarstvu. Dio je “novog talasa” crnogorskih pjesnikinja koji se dogodio devedesetih godina, i jedna je od četiri autorice prve i jedine antologije pjesama koje su napisale žene iz Crne Gore, naslovljene “Koret*na asfaltu”, objavljene  2014. u Hrvatskoj.

Dragana Erjavšek je diplomirala je na Filozofskome fakultetu u Nikšiću. Profesorka je crnogorskoga jezika i književnosti. Novinarka je i književna kritičarka u dnevnome listu Pobjeda.

Knjiga “Polovina” sufinansirana je na konkursu Ministarstva kulture i medija za 2022. godinu.